Racisme institucional
País Valencià 04/11/2022

Denuncien un exinspector de la Policia Nacional de València per haver equiparat delinqüència amb immigració

La Fiscalia ha obert diligències contra l'excomandament, que ha estat expedientat per aquestes paraules

Ara
2 min
Un moment de la intervenció de l'excomandament policial Ricardo Ferris en un acte sobre Immigració i Ciutadania organitzat per la Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola i el grup parlamentari de Vox en les Corts Valencianes.

ValènciaUna trentena d'organitzacions socials han denunciat l'exinspector en cap de la Policia Nacional a València, Ricardo Ferris, per un suposat delicte d'odi per haver equiparat "immigració amb delinqüència" i haver atribuït "tots els delictes [que es cometen] a les persones estrangeres". S'ha sumat a aquesta actuació la secció de delictes d'odi de la Fiscalia Provincial de València, que ha obert diligències contra Ferris.

L'excomandament policial, que després de ser expedientat per aquestes paraules ha sol·licitat passar a segona activitat [situació laboral que equival a una prejubilació], va participar el 14 d'octubre passat en un acte sobre immigració i ciutadania organitzat per la Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola i el grup parlamentari de Vox a les Corts Valencianes. Durant la seva intervenció, Ferris va criminalitzar la població immigrant i va atribuir "tots els delictes a les persones estrangeres". També va afirmar que "fa uns cinc anys que no es treballa amb delinqüents nacionals". A més, va fer broma sobre la qüestió a l'assegurar que quan detenen algun ciutadà de nacionalitat espanyola "en comptes de portar-lo al jutjat" haurien de traslladar-lo "al centre d'espècies protegides del [parc natural del] Saler".

Segons consta en la denúncia, facilitada aquest dijous per l'organització València Acull, l'exinspector "va instar públicament a actuar i ser valents amb la situació actual" i va afirmar que "els espanyols som un poble pacífic però que, desgraciadament, haurem de deixar de ser-ho".

Les entitats i plataformes socials que donen suport a la denúncia demanen que Ferris sigui condemnat per un delicte que la legislació castiga amb una pena de presó d'un a quatre anys i una multa de sis a dotze mesos. Els denunciants destaquen que en l'acte el treballador públic va ser presentat "no com un particular, sinó com a inspector en cap del Cos Nacional de Policia i cap de la comissaria Centre de València i assessor de tres delegats del govern, entre altres càrrecs".

Aquestes mateixes organitzacions han recordat que l'exinspector el 2003 ja va equiparar les persones migrants amb delinqüents a l'assegurar que abans de sis mesos o abandonen el barri de València de Russafa "com a centre d'operacions o estaran tots a la presó o als seus llocs d'origen".

El sindicat Jupol dona suport a Ferris

En posició contrària a la trentena d'organitzacions socials, el sindicat policial Jupol va anunciar que acudirà als tribunals per denunciar la destitució de Ferris i va acusar de "poca valentia" la Prefectura Superior i la direcció general de la Policia a l'esgrimir motius organitzatius a l'apartar-lo de les seves funcions. 

stats