Successos

Una sobrecàrrega en un endoll: la causa de l'incendi en què ha mort una família en un pis a la Vila Joiosa

Les víctimes serien un home, la seva mare i la filla del primer, de 5 anys

4 min
Edifici incendiat a la Vila Joiosa on han mort tres persones.

ValènciaUna sobrecàrrega en un endoll del menjador. Aquesta ha estat la causa de l'incendi en un edifici de la localitat valenciana de la Vila Joiosa (Marina Baixa) que ha causat la mort d'una família, segons ha detallat aquest migdia el cap del Consell, Carlos Mazón. A més de les víctimes, el foc també ha comportat que quinze veïns hagin necessitat atenció mèdica per inhalació de fum.

Segons ha declarat a À Punt l'alcalde de la localitat costanera, Marcos Zaragoza, tot indica que les tres persones mortes són integrants d'una mateixa família. Es tractaria d'un home, la seva mare i la filla del primer, de 5 anys, atès que són les tres persones que vivien a l'habitatge calcinat.

Les flames s'han originat cap a les 2.15 h en un pis de la planta 11, de les 24 que té l'immoble, i no s'han pogut apagar fins a les 7.34 h. El fet que el foc també s'hagi produït en un gran edifici, i la proximitat temporal de l'incendi en què ara fa onze dies van morir deu persones al barri de Campanar de València, ha posat la por al cos de nombrosos veïns, que han temut per la seva vida.

És el cas del Pedro, que ha narrat que van sentir sonar l'alarma antiincendis però que en un primer moment no en van fer cas perquè "a vegades sona". La seva incredulitat va ser finalment vençuda per la repetició de l'avís i per "l'olor de goma cremada". Aquest ciutadà també ha detallat que, al sentir que altres residents demanaven socors pel balcó, es va tapar la boca amb un drap i va baixar diverses plantes per comprovar que no hi havia cap persona pels passadissos.

Sobre la por a patir una situació com la viscuda a València, Pedro ha afirmat que, tot i pensar-hi, estava convençut que "a eixe extrem no s'anava a arribar perquè l'edifici no és igual". Comparteix aquesta anàlisi l'alcalde de la localitat, que ha precisat que la construcció dels immobles no presentava paral·lelismes, perquè la façana del bloc de pisos de la Vila Joiosa és de ciment, cosa que no ha afavorit la propagació de les flames.

Una altra veïna, la Maite, ha narrat que ha aconseguit sortir de casa seva perquè el fill de la Ivonne, una altra resident, ha començat a donar cops a la seva porta fins que s'ha despertat. "M'ha salvat la vida", ha explicat emocionada. Precisament la Ivonne ha explicat que l'ha alertat el seu gos, que no parava de bordar. També ha descrit el seu sentiment d'impotència al descobrir el passadís ple de fum. "No tenia sortida. ¿A on saltem des del pis 18?", s'ha preguntat.

Un altre veí del mateix edifici ha relatat que ell i la seva família han sigut els últims a ser evacuats després que una veïna els truqués insistentment per telèfon. "Estem vius de miracle, la veritat, hauríem continuat dormint", ha dit. 

"Un incendi potent" afavorit pel fort vent

El president de la Diputació d'Alacant i president del Consorci Provincial de Bombers, Toni Pérez, ha destacat que a l'hora en què es va iniciar el foc a la zona bufava un intens vent de ponent, circumstància que hauria pogut comportar conseqüències encara pitjors. En aquest sentit, ha valorat la "rapidíssima" actuació dels efectius d'extinció.

Precisament un portaveu dels bombers del Consorci d’Alacant, César Alcaraz, ha dit en declaracions a TVE que l’incendi era “potent” però que la ràpida arribada dels efectius del parc de Benidorm, vint minuts després de rebre l’avís, ha permès contenir les flames. Alcaraz ha assenyalat que el foc ha causat "molt de fum i molta flama, fins i tot en zones comunes, com el replanell". 

Pel que fa als quinze veïns afectats per inhalació de fum, tots excepte un han sigut traslladats a l'Hospital Marina Baixa i, posteriorment, han rebut l'alta mèdica. Entre les persones afectades hi ha set dones d'entre 24 i 67 anys i vuit homes d'entre 13 i 57 anys.

A hores d'ara, la majoria de les famílies evacuades ja han pogut tornar a casa. Únicament una família que vivia al pis del costat del que s'ha incendiat ha sigut reallotjada en un hotel del centre de la localitat.

Un centenar de persones evacuades

Durant les tasques d'extinció del foc, els bombers han evacuat més de 100 persones, mentre que altres han sigut confinades a casa seva, atès que el fum i les flames afectaven espais comuns de l'immoble. Cal recordar que els protocols de seguretat dels serveis de bombers indiquen que quan les vies de sortida d'un edifici estan inutilitzades per la presència de flames o de molt de fum els espais més segurs són els habitatges. En aquests casos, es recomana posar tovalloles o draps humits a les juntes de les portes i finestres i que les persones es tombin a terra, on l'aire és més pur perquè el fum, al ser calent, s'eleva.

Al conèixer les tràgiques conseqüències de l'incendi, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha traslladat el condol a les persones afectades i als familiars de les víctimes. "Commocionats de nou per l'assot del foc", ha dit a la xarxa social X. També ha fet ús d'aquest canal la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, que ha agraït la feina dels efectius de rescat i extinció que han participat en l'incendi.

stats