El govern valencià demana a l'executiu català que renunciï a la celebració del referèndum

Oltra sol·licita als executius de Puigdemont i Rajoy que negociïn "sense apriorismes"

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha demanat al govern català que "renunciï" a la realització del referèndum de l'1 d'octubre. Oltra ha fet aquesta petició dins d'una reclamació conjunta als governs espanyol i català, als quals ha sol·licitat que s'asseguin en una taula per negociar "sense apriorismes". En el cas de l'executiu de Carles Puigdemont, i després de la insistència dels periodistes, Oltra ha precisat que l'apriorisme que hauria d'abandonar és la celebració del referèndum. En el cas espanyol, el reconeixement de la necessitat d'una solució política.

"Puigdemont i Rajoy s'han d'asseure al voltant d'una taula a negociar i fer-ho disposats a moure's dels seus posicionaments inicials", ha remarcat la vicepresidenta, que ha afegit que cal revisar estratègies perquè "no sembla que la cosa vagi bé; cadascú encabotat en el seu racó del ring".

Oltra també ha assegurat que "el pecat original" és l'Estatut català. "Jo no sé com explicar-li a un senyor català que hi ha articles a l'Estatut andalús que són constitucionals i legals que a l'Estatut català es varen declarar inconstitucionals i il·legals", ha subratllat la portaveu del Consell.

La vicepresidenta també ha remarcat la preocupació de l'executiu valencià per la situació a Catalunya, i ha destacat la relació comercial que mantenen ambdós territoris. De fet, i en consonància amb les paraules d'Oltra, aquesta setmana l'Associació Valenciana d'Empresaris ha sol·licitat  públicament una "solució política" per a Catalunya.

El problema territorial "no sols és Catalunya"

Oltra també ha alertat que "el problema territorial s'ha de resoldre a tot Espanya, perquè l'Estat no té només un problema territorial a Catalunya". A més, la número dos del govern valencià, en ser preguntada sobre si una hipotètica oferta de millor finançament per a Catalunya podria perjudicar el País Valencià, s'ha preguntat: "Què passa amb la Comunitat Valenciana? No volem ser més que ningú, però tampoc menys. Volem que es regularitzi el deute generat pel sistema de finançament. No volem cap solució a cap territori a costa dels valencians".

Les paraules d'Oltra, que representen el posicionament del Consell, no suposen un gir en el seu discurs, ja que tot i les crítiques a l'actuació de l'executiu central a Catalunya realitzades aquesta setmana, ni el PSPV ni la cap de Compromís defensen posicionaments sobiranistes. El que sí caldrà conèixer és l'opinió dels consellers del govern que pertanyen al Bloc Nacionalista Valencià (formació que forma part de la coalició Compromís) com els titulars d'Educació i Economia Sostenible, Vicent Marzà i Rafael Climent, així com la valoració què en fa la secretària general del Bloc, Àgueda Micó.