País Valencià 08/07/2019

La Unió de Periodistes es mostra "preocupada pel futur" d'À Punt i reclama que no es retalli en els informatius

L'entitat ha demanat al govern valencià un "suport explícit" a la cadena

Daniel Martín
2 min
Els informatius de nit són l'espai més vist d'À Punt

ValènciaLa Unió de Periodistes Valencians ha expressat mitjançant un comunicat la seva "preocupació pel futur d'À Punt" i per la situació "d'incertesa" que travessa la cadena quan només s'ha complert un any de l'inici de les emissions de la televisió. Des de l'entitat han reclamat al govern valencià "un suport explícit" a la cadena i han demanat a la direcció de l'ens que no retalli en els serveis informatius.

Des de l'associació professional han emès el text en un moment d'especial tensió, ja que el consell rector, que està avaluant la gestió de la directora general, Empar Marco, ha reclamat canvis en la proposta de programació que Marco havia elaborat per a la tardor.

En el comunicat, la Unió de Periodistes Valencians destaca que "fa mesos que les productores van començar a denunciar retallades de pressupostos i programes", i que les restriccions pressupostàries han acabat "derivant en la cancel·lació de determinats espais i, en conseqüència, en l'acomiadament de treballadors i treballadores que no saben si podran continuar en altres projectes".

L'associació responsabilitza de la situació "la gestió i planificació per part dels òrgans rectors d’À Punt", i destaquen que les retallades en la programació "no han afectat únicament les productores privades", perquè "fins i tot s'ha suprimit un informatiu matinal, molt abans del començament de la temporada d’estiu, que depenia directament del servei d’informatius públic, és a dir, dels recursos propis i de la plantilla de l'ens". "Cal recordar que la llei blinda els continguts informatius com a servei públic", emfatitza el comunicat.

Des de l'entitat també culpen el "govern valencià i els diferents representants polítics", que a l’octubre van denegar l’augment de 55 a 69 milions que havia sol·licitat la direcció de la cadena, especialment quan aquest 2019 era un any amb dues campanyes electorals. "Si ens quedem en 55 milions, hi ha coses que haurem de retallar, és evident. No es poden fer tantes coses”, va advertir la directora general del canal, Empar Marco, que automàticament va rebre la resposta del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig: "En aquests moments el que s’ha de fer és gestionar adequadament els recursos existents".

Davant d'aquesta situació, la Unió de Periodistes Valencians reclama al govern i al Parlament "una clara aposta per la radiotelevisió pública, un suport explícit per a un mitjà de comunicació que hui pot dir-se plural perquè dona cabuda a totes les veus, i que necessàriament hauria de ser referent i motor del sector audiovisual, periodístic i cultural valencià, amb un model viable a curt i llarg termini".

Per acabar, el comunicat recorda que la Unió de Periodistes ha discrepat sobre com s'han elaborat les primeres borses provisionals de treballadors amb un barem que continuen considerant "injust i discriminatori" i que es jutjarà a l’Audiència Nacional el 23 de juliol.

stats