País Valencià 21/11/2019

Una exposició mostra a València la representació del desig en l'obra del Pablo Picasso més experimentat

La mostra recull 228 obres de la Fundació Bancaixa i 35 fotografies del Museu Picasso de Barcelona

Ara
2 min
Un home contempla algunes de les obres de l'exposició 'Picasso. Models de desig' organitzada per la Fundació Bancaixa a València

ValènciaLa Fundació Bancaixa ha presentat avui l'exposició Picasso. Models del desig, que recorre l'obra tardana del pintor malagueny i analitza la representació del desig en el treball de l'artista durant la seva última etapa com creador, així com la seva concepció de l'art com a vehicle per al plaer. La mostra reuneix una selecció de 228 obres, datades entre el 1961 i el 1972, que pertanyen a la Fundació Bancaixa, juntament amb 35 fotografies fetes a l'artista entre el 1944 i el 1969 procedents dels fons del Museu Picasso de Barcelona.

Per al comissari de l'exposició, Fernando Castro, la mostra recull "un cicle veritablement frenètic" de l'artista, en el qual recupera elements clau de la seva obra com el pintor i la model o la història de l'art, "introduint tons humorístics que a vegades deriven cap al grotesc". "Les obres d'aquests anys, realitzades amb la mateixa obsessió que quan era jove, conformen un autoretrat en forma de diari eròtic que registra les seves fantasies i desenganys", afegeix Castro.

Segons el comissari, les obres permeten contemplar el vigor que manté un Picasso octogenari que, distant dels corrents artístics contemporanis aflorats després de la Segona Guerra Mundial, aborda temes recurrents en la seva trajectòria com Adam i Eva, el circ, l'escena eròtica i el bordell, les odalisques, els mosqueters, l'enterrament del comte d'Orgaz, els retrats de dones, La Celestina o el voyeurisme.

A més de l'obra del Picasso més madur, l'exposició compta el treball d'alguns dels fotògrafs més rellevants que han deixat testimoniatge de l'entorn personal i creatiu de l'artista, com David Douglas Duncan, André Villers, Jacqueline Roque, Robert Capa, Edward Quinn, Michel Sima, Lucien Clergue i Roberto Otero. A les imatges apareix el pintor treballant en els seus últims anys en alguns dels seus estudis. La mostra també permet veure extractes de tres filmacions amb el pintor com a protagonista i en les quals també se'l pot veure treballant als seus estudis i capficat en el procés de creació.

Catàleg i seminari

Amb motiu de l'exposició s'ha editat un catàleg amb la reproducció de les obres presents en l'exposició que es completarà durant els mesos de gener i febrer amb el seminari Pablo Picasso. Models del desig i obsessions gràfiques, en què participaran investigadors, crítics i especialistes en art. La mostra es podrà visitar fins a l'1 de març del 2020 a la seu de la Fundació Bancaixa a València.

stats