País Valencià 06/04/2018

La policia deté a València dos universitaris acusats de modificar les seves notes accedint al sistema informàtic

Els estudiants s'haurien apropiat de les claus d'uns 40 professors

Acn
2 min
Imatge de la policia en la qual es pot veure el dispositiu que presumptament haurien utilitzat els estudiants per modificar les notes.

ValènciaAgents de la policia han detingut a València dos joves de 20 anys acusats d'haver accedit al sistema informàtic i d'apropiar-se de les claus d'uns 40 professors per canviar les seves notes a la universitat. Tots dos estan acusats dels delictes d'accés il·lícit a dades i programes, danys informàtics, descobriment i revelació de secrets, usurpació d'estat civil i falsedat de document públic.

La policia ha intervingut als sospitosos un dispositiu maquinari espia tipus 'keylogger', trobat en un dels ordinadors de la Universitat de València i que va ser l'inici de les investigacions. Aquest programari és capaç d'interceptar i guardar les pulsacions realitzades en el teclat d'un equip sense que l'usuari ho detecti.

Durant les investigacions els agents van descobrir que els acusats suposadament van utilitzar aquest sistema per apropiar-se de les claus d'uns 40 professors, a través de les quals van accedir als seus comptes personals de la intranet de la universitat i als seus correus electrònics des d'una sèrie d'adreces IP relacionades amb la xarxa TOR, una xarxa de comunicacions distribuïda per sobre de la capa d'internet de manera que mai es revelen les dades dels usuaris que la utilitzen, mantenint-se així com una xarxa privada i anònima.

Canvi de qualificacions

La policia ha explicat que va descobrir que les qualificacions de molts exàmens i treballs suspesos en un primer moment, posteriorment apareixien com a aprovats amb una bona nota en les actes. Per a aconseguir-ho, els sospitosos haurien interceptat el missatge d'avís de canvi de nota que el sistema informàtic enviava al docent, evitant que que aquest se n'adonés. Les qualificacions finals eren publicades en les actes oficials sense que ningú fos coneixedor del frau. Les investigacions continuen ara per determinar si els acusats també haurien tingut accés a proves escrites amb anterioritat a la realització de les mateixes.

Els detinguts, sense antecedents policials, després de ser escoltats en declaració han estat posats en llibertat, no sense abans ser advertits de l'obligació de comparèixer davant l'autoritat judicial quan siguin requerits per a això.

stats