País Valencià 22/01/2016

El govern valencià presentarà la pròxima setmana un recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat

L'executiu de Ximo Puig considera que el fons de suficiència resta recursos al País Valencià i "posa en perill els serveis bàsics fonamentals"

Salva Almenar
2 min
El ple del govern valencià s'ha reunit avui per primera vegada aquesta legislatura a Alacant. / MORELL / EFE

ValènciaEl ple del govern valencià ha autoritzat avui l'Advocacia de la Generalitat Valenciana a interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos generals de l'Estat de 2016. Després de mesos de preparació dels arguments jurídics per interposar la demanda, l'executiu que presideix Ximo Puig ha donat finalment avui llum verda a aquesta operació, que es materialitzarà al llarg de la pròxima setmana amb la presentació del recurs davant el Tribunal Constitucional.

Segons ha anunciat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple d'aquest divendres celebrat a Alacant, aquesta decisió està fonamentada en el fet que el càlcul del fons de suficiència dels pressupostos resta al País Valencià 1.329,53 milions d'euros, "la qual cosa posa en perill els serveis públics fonamentals" que presta aquest autonomia.

A més, segons ha explicat Oltra, l'estudi de l'Advocacia de la Generalitat conclou que els pressupostos vulneren diversos articles de la Constitució i la llei de finançament de les comunitats autònomes (Lofca), així com l'article 67 de l'Estatut d'Autonomia valencià.

El recurs elaborat per l'Advocacia General de la Generalitat, que va obtenir ahir l'informe favorable del Consell Jurídic Consultiu, en una decisió "adoptada per unanimitat" del ple del govern valencià, es presentarà abans del venciment del termini legal, establert per al pròxim 1 de febrer.

Mesos de preparació

El govern valencià fa mesos que estudia la possibilitat de presentar aquest recurs, primer, i preparar l'argumentació jurídica, després. Tot i que ha estat una idea que el Consell es va plantejar poc després d'arribar a la Generalitat, al juny, en veure que el govern espanyol no tenia intenció d'engegar una reforma del sistema de finançament fins a l'actual legislatura, la primera vegada que el president Ximo Puig va parlar obertament d'aquesta possibilitat va ser al mes d'octubre.

Així, a principis d'octubre, el president va anunciar que el recurs estava enllestit i que si a finals de mes no canviava en res la situació de l'infrafinançament valencià s'interposaria la demanda, malgrat que finalment això no va ocórrer. Ni va canviar en res la situació financera de la Generalitat ni es va interposar el recurs.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha titllat "d'electoralista" el repartiment del FLA per part del govern espanyol. / EFE

Ja al mes de desembre el tema es va reactivar i el dia 4 d'eixe mes el ple del Consell va acordar demanar a l'Advocacia de la Generalitat Valenciana que preparés el recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos generals de l'Estat de 2016. Tot i això, ni en aquell moment la Generalitat tenia la certesa d'acabar interposant el recurs, ja que va apel·lar a la via del diàleg i va sol·licitar la convocatòria d'una comissió bilateral per tractar d'esmenar l'infrafinançament amb la negociació i evitar la "judicialització del conflicte".

Després de mesos de silenci per part del govern espanyol, ara sembla que per fi la Generalitat Valenciana s'ha decidit a interposar el recurs, que, en cas de ser acceptat pel Constitucional i que aquest falli a favor del govern valencià, suposarà una pedra en la sabata per al futur govern espanyol. Mani qui mani, tant si és Mariano Rajoy com si és Pedro Sánchez.

stats