Una família valenciana lliura el seu fill preadoptiu a la mare biològica en compliment d'una sentència judicial

Els pares d'acollida lamenten el criteri de l'Audiència d'Oviedo, que els obliga a lliurar el nen tot i que la mare no té una vida estructurada

El petit Joan, de 4 anys d'edat, ha estat lliurat avui a la seva mare biològica després de viure des que tenia 18 mesos a la localitat valenciana de Sueca (Ribera Baixa) amb la seva família d'acolliment preadoptiva, que espera que aquesta devolució per imperatiu judicial sigui solament un "malson brutal" i que el menor torni aviat amb ells.

La caserna de la Guàrdia Civil de Patraix, a València, ha estat el lloc on s'ha produït el lliurament del Joan, en compliment d'una sentència de l'Audiència Provincial d'Oviedo dictada al mes de març i que ha estat recorreguda davant el Tribunal Suprem per la família d'acolliment.

Minuts abans de les deu del matí han arribat els pares d'acolliment, l'Alberto i la Noelia, amb el petit a coll i acompanyats per mig centenar d'amics i familiars que reclamaven "justícia". Posteriorment ho ha fet la mare biològica, María José, una jove de 18 anys acompanyada de la seva mare i una altra persona.

Tant a l'entrada com a la sortida dels pares d'acolliment de la caserna s'han viscut moments de tensió, ja que Noelia, que assegurava que el que estava passant era "injust", ha sofert una crisi nerviosa i una de les seves amigues ha patit un desmai que ha obligat a cridar a una ambulància.

Alberto Bordes, pare d'acolliment, ha assegurat que ha intentat fer entendre al nen que "li volem molt i que això no ha acabat aquí, que lluitarem per ell perquè ha d'estar amb nosaltres".

"Li he dit al meu fill que li vull molt i que lluitaré per ell", ha assenyalat Bordes, que ha explicat que el petit Joan "ha tingut un procés de negació, s'ha enfadat amb nosaltres i hem intentant fer-li entendre que estem fent una cosa perquè ens hi estan obligant".

La mare biològica del nen acollit: "Jo no vaig donar-lo en adopció, me'l van prendre"

Fallada judicial

Una sentència de l'Audiència Provincial d'Oviedo ha determinat que el Joan torni amb la seva mare biològica, que ho està reclamant des que l'hi van prendre poc després de néixer, encara que el jutjat de primera instància d'Oviedo, la Fiscalia i la conselleria de Benestar Social aposten perquè el menor visqui amb la família d'acolliment preadoptiva.

La fallada de l'Audiència Provincial ha estat recorreguda davant el Tribunal Suprem, i l'advocat de la família d'acolliment, Enrique Vila, espera que "en breu" la sala d'aquest alt tribunal decideixi sobre aquest cas, ja que és "conscient de la gravetat de l'assumpte".

Segons Vila, el que ha passat avui és la "execució provisional d'una sentència que no és ferma, perquè està recorreguda davant el Tribunal Suprem", i ha recordat que en l'actualitat hi ha presentada una nova demanda de privació de la pàtria potestat de la mare.

"L'han vist embriagada, semidespullada i reconeixent que la seva parella actual li dóna mala vida", ha dit Vila, que ha aclarit que no ataquen la mare biològica, "però, com a pares acollidors preadoptius, hi ha obligació d'impedir que vagi amb una mare que té aquestes actituds, encara que tingui tot el dret del món a fer el que vulgui amb la seva vida".

Vila ha explicat que van sol·licitar al jutge un "pla d'acoblament" del menor de cinc dies perquè anés coneixent a la seva família biològica, però finalment no es va poder fer i el menor l'ha conegut avui.

En l'actualitat, el menor està sent tutelat pels serveis socials, que farà un seguiment i avaluació del petit durant el temps en què estigui a Oviedo amb la seva família biològica.

Per la seva banda, Ruth Martínez, presidenta de l'Associació de famílies adoptants de la Comunitat Valenciana, ha assenyalat que això "ha passat perquè tenim un sistema de protecció de menors pervers: un sistema on jutges que no són experts en menors dicten sentències en contra de l'avaluació dels professionals de serveis socials".

Amics de la parella valenciana han destacat que el petit està "totalment integrat" a la família i al municipi valencià, on viu "feliç", i han coincidit a assenyalar que no es pot consentir que el menor vagi a una "família desestructurada", perquè ha de prevaler "l'interès del menor".

El + vist

El + comentat