País Valencià 20/09/2023

El vicepresident valencià de Vox s'estrena a les Corts cridant a "combatre el pancatalanisme cultural"

El polític ultra avança que el seu departament subvencionarà entitats secessionistes i anticatalanistes

2 min
El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport del govern valenciài dirigent de Vox, Vicente Barrera, durant la seva intervenció a les Corts.

València"Combatre el pancatalanisme cultural que pretén furtar-nos la nostra singularitat, la identitat pròpia i separar-nos dels nostres compatriotes d'Espanya". Aquest ha estat un dels principals objectius que s'ha fixat el vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport del nou govern valencià, Vicente Barrera, que ha comparegut aquest dimecres a les Corts per explicar el programa polític del seu departament per als pròxims quatre anys.

El dirigent de Vox ha dedicat bona de la seva intervenció -pronunciada íntegrament en castellà- a demonitzar els actors culturals que elaboren els seus treballs respectant el consens científic i acadèmic sobre la unitat del català. "Ens volen convèncer que parlem català", els ha retret Barrera, que ha avançat que la seva conselleria també discriminarà les propostes culturals en funció dels seus posicionaments ideològics. "Ho permetrem tot, però no ho promocionarem tot", ha detallat, abans d'insistir que no permetran "que el pancatalanisme supremacista acabi amb la nostra identitat, menys amb els nostres impostos".

El posicionament expressat per Barrera ha inclòs una contradicció, ja que si bé ha defensat que el seu departament "no discriminarà ningú" i acabarà amb la presumpta "persecució política" i "les polítiques sectàries" dels anteriors governs progressistes del PSPV, Compromís i Unides Podem perquè "la cultura és, per definició, un espai de trobada i de llibertat", després ha afirmat que la conselleria que dirigeix no subvencionarà "aquells grups que busquen conspirar contra la nostra cultura". Per contra, ha avançat que sí que finançarà les organitzacions secessionistes que no admeten la unitat del català, que es descriuen com a obertament "anticatalanistes" i que no respecten la normativa oficial que determina l'Acadèmia Valenciana de la Llengua tal com estableix l'Estatut d'Autonomia. En concret, el govern de PP i Vox subvencionarà "Lo Rat Penat i la Real Acadèmia de Cultura Valenciana", ha subratllat el polític ultra.

"Combatrem amb afany els que volen acabar amb la nostra identitat cultural, soscavant la nostra singular identitat valenciana i espanyola", ha afegit Barrera, que ha defensat que el govern valencià ha de ser un "dic de contenció contra els que volen trencar la unitat i la convivència".

Suport a les celebracions religioses i taurines

Un altre dels punts clau de la compareixença del polèmic vicepresident valencià –conegut per les seves manifestacions a favor del franquisme– ha estat la defensa de les celebracions religioses i taurines. "Reivindicarem sense rubor ni contaminacions ideològiques el suport a la singular riquesa de la nostra cultura, amb totes les tradicions i festes amb arrelament", ha manifestat.

Des de l'oposició, tant el PSPV com Compromís han criticat durament Barrera. "De vostè recordarem el retorn de la censura", ha afirmat el portaveu socialista, José Chulvi. "Torna la política del PP basada en l'amiguisme i en afavorir només els que parlen el seu idioma [el castellà]", ha denunciat la portaveu valencianista Verònica Ruiz, que també ha preguntat irònicament a Barrera si finalment "va batejar el seu cavall amb el nom de Caudillo", com el polític va plantejar a Twitter.

stats