País Valencià 14/10/2019

Ximo Puig demana acatar la sentència als líders independentistes i treballar per la "federalització" d'Espanya

Joan Baldoví, portaveu de Compromís al Congrés, ha qualificat les condemnes de "desproporcionades"

2 min
Ximo Puig durant la seva intervenció a la sessió de control al govern valencià.

[Segueix l'última hora de la sentència del Tribunal Suprem al Procés amb totes les reaccions]

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha demanat aquest dilluns acatar i respectar la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes catalans i ha afegit que la resolució ha de tenir una "conseqüència política" basada en "la llei i el diàleg" per no caure en una "fugida cap endavant".

En declaracions als mitjans de comunicació després d'una reunió amb els parlamentaris socialistes a l'Eurocambra, el líder del PSPV ha afirmat que "ara és necessari abordar un retrobament entre la mateixa societat catalana i després amb la resta d'Espanya", i més endavant ha insistit en la necessitat d'avançar cap a una "federalització" del país en "un sistema més consistent que l'actual".

"Hem de fer un pas cap a la federalització i buscar un sistema molt més consistent del que ara tenim”, ha apuntat el líder socialista, que també ha apel·lat al que per a ell significa un nou temps en la visió territorial d'Espanya: "la igualtat entre espanyols i la singularitat entre territoris".

Puig ha afirmat que cal "dialogar i desfronteritzar la política, però cal entendre que sense estat de dret no hi ha democràcia”. En aqueix sentit, el president de la Generalitat Valenciana ha indicat que "es pot tractar qualsevol tipus de plantejament polític però sempre a través d'un espai de confluència: la Constitució i l'Estatut d'Autonomia”. "Amb aquesta sentència es tanca l'espai de la justícia i s'obri l'espai polític a través del diàleg", ha conclòs.

Oltra defensa que "els problemes polítics se solucionen amb política"

Per la seva banda, la vicepresidenta i líder de Compromís, Mónica Oltra, ha fet una piulada a Twitter en què ha defensat que "els problemes polítics se solucionen en la política, sempre que esta siga útil". "Vorem què diu el Tribunal Constitucional o, eventualment, el Tribunal Europeu de Drets Humans sobre la sentència de hui. A mi m'entristix, però confie en un futur de diàleg i acords".

Baldoví creu que la sentència és "desproporcionada"

Finalment, el diputat de Compromís al Congrés de Diputats, i dirigent del Bloc Nacionalista Valencià, Joan Baldoví, ha afirmat que la sentència als líders independentistes catalans és "desproporcionada" i no resol el conflicte polític que existeix entre Catalunya i Espanya. "Els problemes polítics necessiten solucions polítiques", ha insistit. El diputat valencià ha afegit que amb la sentència "es tanca un cicle estèril que ha de donar pas a una etapa de diàleg, a la política útil".

stats