Pirineus 22/03/2021

La Biblioteca de la Seu d'Urgell es prepara per a la reforma integral

Tancarà portes aquest dissabte per tal que hi puguin començar les obres

ARA Pirineus
3 min
La biblioteca de Sant Agustí. / G.L.T.

La Seu d'UrgellLa Biblioteca Sant Agustí de la Seu d'Urgell tancarà les seves portes aquest pròxim dissabte 27 de març per tal que es puguin portar a terme les obres de renovació del seus espais. Tal com han recordat des de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, les obres comportaran que "aquest equipament sigui un espai molt més funcional tant pels usuaris com per al personal que hi treballa".

Durant aquesta darrera setmana d'obertura de la biblioteca, el servei de préstec de llibres i documents es farà a través de cita prèvia. Al respecte, des de la direcció de la biblioteca s'anima a tots els usuaris que s'enduguin llibres per llegir mentre es porti a terme el trasllat, ja que s'allargarà el préstec fins a finals del mes de juny. El servei de préstec interbibliotecari queda suspès durant el període de trasllat.

A partir del mes de juny, la Biblioteca Sant Agustí donarà servei, de manera provisional, a la sala polivalent del centre cívic El Passeig, que està situat a la plaça Soldevila. Val a dir que en estar a prop de les dependències de la biblioteca, la bústia de retorn de llibres i documents seguirà en el mateix lloc.

En aquest espai provisional, la biblioteca tindrà allò més susceptible que surti en préstec com novel·la d'adults, novel·la juvenil, tot el fons infantil, guies de viatges, llibres en anglès i francès, còmic adult i infantil, DVD (cinema espanyol i sud-americà, i una selecció d'altres cinemes), revistes i diaris, racó de pares i, de la secció Pirineus, només els llibres dedicats a la comarca de l'Alt Urgell.

Renovació i millora de la biblioteca

Les obres de reforma de la Biblioteca Sant Agustí, que s'iniciaran el 3 de maig i finalitzaran a finals de setembre, tindran un cost de 426.000 euros, aproximadament, i compten amb una subvenció del PUOSC, la Diputació de Lleida (Pla Corporacions Municipals 2020-2021) i recursos propis de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.

Amb aquestes obres es canviarà la ubicació del taulell de la planta baixa, que quedarà just davant de la porta d'entrada de vidre. A la planta baixa, que serà molt més diàfana, s'hi ubicaran unes butaques per tal de poder llegir revistes i diaris, una taula rodona i tres ordinadors d'accés públic (per buscar informació a Internet, consultar l'e-correu o usar els diferents programes d'ofimàtica). Hi haurà també les revistes i diaris, així com una petita part del fons i s'hi exposaran totes les novetats bibliogràfiques que vagin arribant de nou. També els documents de Pep Albanell, autor de capçalera de la nostra biblioteca.

A la planta baixa també s'adaptarà el bany per persones amb dificultat de mobilitat i les portes d'entrada seran corredisses. Hi haurà una pantalla d'LCD que informarà de les properes activitats programades i mostrarà fotografies de les activitats fetes a la biblioteca. També s'hi ubicarà el despatx de direcció.

La planta subterrània (cripta) continuarà inaccessible al públic. Hi haurà una part de la documentació d'arxiu, una sala pel personal i magatzem de material de neteja. A la primera planta hi haurà la major part del fons de coneixements d'adults, la novel·la i els DVD i els CD. També disposarà d'espais de lectura formal i informal.

Nova àrea infantil i espai jove

La segona planta de la biblioteca es reformarà per complet per acollir la nova àrea infantil. Serà una sala més gran i permetrà crear espais nous, sobretot per a nadons. El mobiliari estarà adaptat per nens i nenes i s'oferirà també espais de lectura formal i informal. Pel que fa a la tercera planta, s'ampliarà creant dos espais nous de treball en grup, espai molt demanat pels joves, amb 18 nous llocs de consulta/estudi, reconvertint una part de l'actual magatzem de documents d'arxiu; i la creació de l'espai jove que acollirà, a part de la novel·la juvenil, documents que els pugui interessar sobre sexualitat, LGTBI, assetjament, economia, filosofia, noves tecnologies, entre altres matèries. Aquesta tercera planta també acollirà la resta de documents de coneixements d'adults.

La sala polivalent s'adaptarà a les necessitats que ja té la biblioteca des de fa temps, amb pantalla i projector fixos i s'adaptarà la il·luminació per tot tipus d'activitats de difusió de la lectura i la cultura en general. El fons de col·lecció local (temàtica i autors de la comarca) i de reserva continuaran en aquesta planta. Pel que fa al pati, s'adequarà la rampa d'accés de la porta del carrer i se n'afegirà una per tal de poder accedir a l'absis (on ara només hi ha escales). Una millora important a destacar és la nova climatització de tots els espais amb el sistema d'aerotèrmia i la instal·lació d'una quarantena de panells fotovoltaics (plaques solars) per millorar considerablement l'eficiència energètica de l'edifici.

Recordem que la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d'Urgell va obrir les portes l'any 1995, de manera que l'any passat va fer 25 anys. Aquest equipament cultural és un espai de promoció de la lectura i de difusió de la cultura obert a tothom, especialment als veïns i veïnes de l'Alt Urgell. La biblioteca treballa amb diferents entitats, especialment amb els centres escolars.

stats