Pirineus 02/03/2021

Les dones pallareses ja poden avortar farmacològicament al seu hospital

L'Hospital del Pallars ha obtingut l'autorització administrativa per realitzar la interrupció voluntària farmacològica de l'embaràs

ARA Pirineus
3 min
L'Hospital del Pallars. / G.L.T.

TrempLa Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitària (DGORS) del Departament de Salut ha autoritzat l'ampliació de la cartera de serveis de l'Hospital Comarcal del Pallars amb el procediment d'interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) per la via farmacològica. L'hospital, que gestiona Gestió de Serveis Sanitaris, i que dona servei a les comarques dels Pallars Jussà i Sobirà, comença a administrar el tractament aquest mes de març per mitjà de l'aliança amb el Servei de Ginecologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, que serà el responsable de prestar el nou servei al Pallars.

A banda de l'IVE farmacològic, la cartera de serveis de ginecologia de l'hospital s'amplia també amb el control de les gestacions d'alt risc, tal com han indicat des de Salut. A més, es preveu, en un futur, poder-hi fer les ecografies morfològiques de les 20 setmanes, que actualment es realitzen a Lleida.

D'aquesta manera, l'Hospital Comarcal del Pallars és el primer centre sanitari de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran on s'implementa la prestació d'interrupció voluntària d'embaràs farmacològica. Tanmateix, està previst incorporar-la en els pròxims mesos a l'Hospital de Cerdanya i a l'Espitau Val d'Aran, que ja han iniciat els tràmits administratius per a l'obtenció de les corresponents autoritzacions sanitàries.

Paral·lelament, continua obert el procés d'autorització per part de la DGORS a dues clíniques privades de la ciutat de Lleida, per tal de realitzar-hi la interrupció voluntària de l'embaràs per via quirúrgica.

Arran celebra el pas fet al Pallars i reclama que s'extengui a tot el Pirineu

Arran ha celebrat que ja es pugui demanar la interrupció voluntària de l'embaràs per via farmacològica a l'Hospital Comarcal del Pallars. Des de la formació juvenil de l'esquerra anticapitalista consideren aquest pas com una "victòria" i continuen demanant que la resta de centres sanitaris de l'Alt Pirineu i Aran implantin també aquest servei. Concretament, i en un acte a la Seu d'Urgell, han lamentat que la Fundació Sant Hospital no "porti el debat sobre la taula" del seu patronat, integrat entre d'altres pel Bisbat d'Urgell. En aquest sentit, han assegurat que "l'objecció de consciència, el paper de l'església i la privatització dels serveis" són els principals entrebancs que, han afegit, limiten l'exercici d'aquest dret de les dones.

Un moment de l'acte d'Arran davant del Sant Hospital de la Seu

Una de les militants d'Arran a l'Alt Urgell, la Laia, ha dit que demanen que també es pugui garantir, en centres sanitaris públics i de forma gratuïta, l'avortament quirúrgic a Ponent i l'Alt Pirineu i Aran. Per tot plegat, han iniciat la campanya 'Les joves decidim, avortarem!', a través de la qual volen "continuar la lluita que tantes dones van articular al llarg de la història". A més, ha assegurat que s'estan trobant amb casos en què "es dona una informació falsa sobre la píndola de l'endemà" i es diu a les menors d'edat que no la poden adquirir sense el permís dels seus progenitors.

Per la seva banda, una militant de la mateixa organització a l'àmbit de Ponent, la Maria, ha afirmat que el sistema sanitari públic "té enormes mancances" per la falta de recursos i l'externalització d'alguns serveis. En aquest sentit, ha afegit que la situació actual respecte a l'avortament implica que les dones hagin de desplaçar-se a altres demarcacions per poder interrompre el seu embaràs per via quirúrgica. Finalment, ha criticat que mentre hi ha professionals que exerceixen el seu dret a l'objecció de consciència al sistema públic, aquests formen part a la vegada de la plantilla de centres privats on es duen a terme aquest tipus d'intervencions.

stats