Pirineus 02/10/2020

Una exposició permet conèixer millor el clima del Parc Natural del Cadí-Moixeró

La mostra ja es pot veure a l'Espai Ermengol de la Seu d'Urgell

Ara Pirineus
3 min
Presentació de l'exposició, aquest divendres. / AJUNTAMENT DE LA SEU

La Seu d'UrgellAquest divendres al migdia s'ha presentat en roda de premsa la nova exposició que ja es pot visitar a la tercera planta de l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d'Urgell, sota el títol 'El Clima del Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró'. Aquesta mostra, dedicada al clima i els fenòmens meteorològics més habituals del Parc Natural del Cadí-Moixeró, ha estat executada amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, a través d'aquest parc natural, i de la mà d'Albert de Gràcia, de MeteoPirineus Catalans

En la presentació, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha volgut subratllar que "aquesta inauguració no seria possible si no fos pel suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Parc Natural del Cadí-Moixeró". Fàbrega també ha volgut mostrar l'agraïment per part de l'Ajuntament urgellenc tant al Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya que ha estat subvencionat a través de la convocatòria adreçada als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, així com també a l'empresa MeteoPirineus Catalans per haver executat el projecte.

L'alcalde urgellenc ha recalcat que la creació de dues regidories noves com la de Patrimoni Natural i Patrimoni Cultural serveixen per dur a terme projectes com aquest. "Precisament per posar en valor aquest gran patrimoni que la Seu d'Urgell té, tant de patrimoni cultural a dins la ciutat com de patrimoni natural també dins la ciutat i els seus voltants, i aquesta exposició n'és una primera mostra".

Per la seva part, el vicealcalde de la Seu, Francesc Viaplana, ha explicat que "aquesta tercera planta de l'Espai Ermengol ha estat concebuda per instal·lar-hi exposicions temporals, per tal que sigui una planta viva i dinàmica, perquè hi vagin passant diferents exposicions. Per això avui inaugurem aquesta exposició dedicada al clima del Pirineu i del Parc Natural del Cadí-Moixeró".

Per la seva banda, Albert de Gràcia, de MeteoPirineus Catalans ha explicat que el contingut de l'exposició 'El Clima del Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró' es compon d'unes excepcionals imatges alternades amb un total de quinze vídeos explicatius de diferents indrets del parc que ajuden al visitant a entendre i aprendre sobre l'experiència climàtica d'aquest territori que està situat a cavall entre l'Alt Urgell, el Berguedà i Cerdanya.

A través d'un seguit de plafons explicatius (en català i en anglès) el visitant coneixerà els núvols i les muntanyes i el vessant nord i sud del Pirineu; els vents i les muntanyes; la relació de la vegetació i la fauna amb el clima; el glacialisme; les tempestes i consells sobre que cal fer si ens sorprèn una tempesta a la muntanya; i un especial sobre allaus. Aquesta exposició es complementa amb quinze audiovisuals que es poden seguir a la sala contigua de la mateixa planta que ocupa la mostra.

El visitant també disposa d'una guia de camp sobre el contingut de l'exposició, i un fulletó-conte que s'adreça al públic infantil que explica a través dels minairons el clima del Pirineu i del Parc Natural del Cadí-Moixeró. A més, s'han editat dos pòsters relacionats amb la mostra: un, amb fotos de diferents tipologies de núvols, i un altre, amb fotos de diferents paratges del parc natural en les quatre estacions de l'any.

Visites guiades i caminada a la Collada Josana

L'exposició es complementa amb un parell de visites guiades a càrrec del mateix

Albert de Gràcia, que explicarà de manera dinàmica i didàctica el contingut de la mostra per fer descobrir algun dels secrets de la zona. La primera visita guiada tindrà lloc aquest mateix dissabte 3 d'octubre, a les sis de la tarda, mentre que la segona es realitzarà el pròxim dijous 8 d'octubre a dos quarts de vuit del vespre. Per participar-hi cal fer inscripció prèvia enviant un correu electrònic a: info@turismeseu.com

També en el marc d'aquesta mateixa exposició, s'ha organitzat per aquest diumenge 4 d'octubre una caminada a la Collada Josana, conduïda per Albert de Gràcia, que es desenvoluparà de deu del matí a dues del migdia. En aquesta sortida, que s'iniciarà des de l'entrada del poble del Querforadat a les nou del matí, s'analitzarà els trets climàtics descrits a l'exposició de l'Espai Ermengol sobre el clima del Pirineu i del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Els participants rebran un llibret de camp sobre aquesta temàtica. Aquesta ruta es desenvoluparà tot seguint les indicacions sanitàries: es formaran dos grups amb un monitor, amb un màxim de 10 persones per grup, i caldrà anar amb mascareta fins que se surti del poble del Querforadat.

stats