Pirineus 21/12/2020

Els hospitals pirinencs guanyen 14 llits per a pacients de mitja i llarga estada

Se'n beneficiaran els hospitals de Tremp, la Seu d'Urgell i Puigcerdà

Ara Pirineus
2 min
El Sant Hospital de la Seu d'Urgell. / G.L.T.

La Seu d'UrgellEl Departament de Salut ha posat a disposició de la xarxa de l'atenció intermèdia, o sociosanitària, de les regions sanitàries de l'Alt Pirineu i Aran i de Lleida 18 llits addicionals que permeten millorar la capacitat d'atenció als pacients de mitja i llarga estada, 14 dels quals aniran a hospitals pirinencs. Tal com han explicat des de Salut, aquest increment de capacitat forma part d'un pla de contingència per fer front als efectes del covid-19, que amb tota probabilitat s'haurà d'estendre més enllà dels 14 mesos previstos inicialment.

Les noves places de sociosanitari s'obtenen per mitjà de l'ampliació de llits i de la reconversió de places ja existents. A banda dels 4 que corresponen a l'Hospital Universitari Santa Maria, la majoria es repartiran entre tres dels quatre hospitals pirinencs. Així, la Fundació Hospital de Puigcerdà guanya 7 llits; l'Hospital Comarcal del Pallars, 3; i la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, guanya 2 llits d'atenció intermèdia, amb la possibilitat de convertir-ne 2 més.

El pla inclou també el reforç del servei d'atenció domiciliària (PADES) de les dues regions amb horari de 8 a 20 hores els set dies de la setmana a fi de donar un millor suport a l'atenció primària i les residències afectades pel covid-19. El nou horari d'aquest dispositiu ja està en marxa a Ponent des del finals de novembre per mitjà de la reorganització dels equips, mentre que a l'Alt Pirineu i Aran s'està treballant per adequar els recursos del PADES i estendre'n la cobertura principalment en cap de setmana, tenint en compte la dispersió del territori.

El pla de suport als centres de mitja i llarga estada on es recullen les noves actuacions suposa una inversió d'uns 43,6 milions d'euros a tot Catalunya, desglossats en 6,3 milions el 2020 i 37,3 milions el 2021. Abans de la primera onada la xarxa d'intermèdia comptava amb 9.694 llits contractats, dels quals 385 a la Regió Sanitària Lleida i 100 a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran. Amb el nou pla, es disposarà de més de 10.000 llits a tot el territori català.

stats