Pirineus 04/01/2021

Els hostalers del Pirineu alerten que el nou confinament municipal suposa un "cop fort" a la seva "salut econòmica"

FGC mantindrà obertes les sis estacions d'esquí però amb "el mínim servei"

Ara Pirineus / Acn
2 min

RialpEls hostalers del Pirineu asseguren que el nou confinament municipal que es començarà a aplicar a partir del 7 de gener suposa per ells un "cop fort", ja que implicarà haver d'anul·lar totes les reserves de la campanya de Reis. Per tot plegat, el president de la Federació que agrupa el sector a la demarcació de Lleida, el Pirineu i l'Aran, Josep Castellarnau, ha dit que tot i entendre l'objectiu de les mesures, la "salut econòmica" d'aquesta activitat queda ara "molt tocada o tocada de mort". En aquest sentit, ha demanat al Govern ajuts directes per poder pal·liar la situació i que, com a mínim, s'anul·lin o congelin tributs per minimitzar les despeses, tenint en compte, ha afirmat, que són els "principals damnificats d'aquesta pandèmia".

El nou confinament arriba en un moment en què les reserves arribaven, fins aquest diumenge, al 60 i 70% en el cas dels establiments situats a peu de les pistes d'esquí i entre el 30 i el 40% a la resta del territori de muntanya. Així, Castellarnau ha explicat que la campanya "tot just acabava de començar" i que durant aquestes festes de Nadal s'havia assolit una ocupació de fins al 90% en algunes zones del Pirineu.

El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida també ha destacat que tot i que els allotjaments han pogut treballar durant aquests dies, les restriccions horàries dels bars i restaurants han ressentit la seva facturació fins al punt de no poder cobrir despeses. A més, ha dit que aquest "para i engega" és "inviable" pel sector i posa en una situació "molt difícil" a alguns dels hotels. "No sabem com ens en sortirem", ha conclòs Castellarnau.

Estacions d'esquí obertes

Per la seva banda, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha anunciat que les sis estacions d'esquí que gestiona al Pirineu es mantindran obertes més enllà de Reis, un cop entri en vigor el confinament municipal. L'objectiu és "crear un mínim d'activitat econòmica al territori" per ajudar els sectors afectats per les noves restriccions de mobilitat a passar el "mal tràngol" que suposen per ells les noves mesures, segons ha explicat el director de la divisió de Turisme i Muntanya de la companyia pública, Toni Sanmartí. Així, tot reconeixent que "l'impacte hi és", ha volgut donar un missatge d'esperança amb l'anunci de la continuïtat de l'activitat de la neu i ha detallat que aquesta es durà a terme prestant "el mínim servei", fet que implica obrir menys pistes i remuntadors.

Cal tenir en compte que la mitjana de visitants a les pistes durant la darrera setmana, entre el 28 de desembre i el 3 de gener, ha estat de 1.842 esquiadors diaris a Boí Taüll (Alta Ribagorça), 1.390 a Port Ainé i 929 a Espot (Pallars Sobirà). Mentre, a les estacions situades a Cerdanya i el Ripollès, afectades pel confinament perimetral, l'afluència ha estat de 924 esquiadors a la Molina (Cerdanya), 245 a Vallter 2000 i 193 a la Vall de Núria (Ripollès).

stats