Les 10 dates clau del trimestre polític per al Govern Aragonès

Els propers 111 dies posaran a prova l'estabilitat de l'executiu

i
QUIM BERTOMEU
3 min
Imatge de la manifestació de la Diada del 2019.

BarcelonaLa Diada marcarà l’inici del curs polític i, fins que toqui menjar el raïm per Cap d’Any, transcorreran 111 dies intensos que permetran mesurar sobretot una cosa: de quina estabilitat disposa el Govern per afrontar els pròxims quatre anys de legislatura. A continuació repassem les 10 dates clau del trimestre que marcaran el primer tram del mandat de Pere Aragonès i el seu nou executiu.

11 de setembre

Una diada imprevisible

L’ANC tornarà a fer sortir la gent al carrer -amb limitacions pel covid- i ja ha avisat que qui hi haurà en el punt de mira serà el Govern i no l’Estat. Ho deia fa poc Elisenda Paluzie: “Han de culminar la independència”. Les relacions entre l’entitat i ERC no són bones i Aragonès no ha decidit si hi anirà. Es vol esperar que el Procicat s’hi pronunciï i després prendrà una decisió. Té precedents de tot: Puigdemont hi va anar sempre, Torra s’ho va saltar un cop per la pandèmia i Mas va decidir no ser-hi mai. Una Diada per calibrar el pols del carrer i la fragilitat de la unitat independentista.

15 de setembre

La mesa torna a declarar

La primera cita judicial del curs. Si la mesa del Parlament del període 2015-2017 ja va ser inhabilitada per desobediència, la del període 2018-2021 ha estat citada aquest dia al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per haver permès dos debats de resolucions sobre la monarquia i l’autodeterminació. Roger Torrent, Adriana Delgado, Eusebi Campdepadrós i Josep Costa passaran per davant del jutge.

16 de setembre

Es reactiva la taula de diàleg

Aquest dia o l’endemà arribarà la segona oportunitat per reactivar la mesa de negociació entre la Generalitat i l’Estat. Serà a Barcelona i la gran incògnita ara és si el president espanyol, Pedro Sánchez, hi serà. Si no hi assisteix, serà inevitable constatar que es reprèn amb mal peu.

28 de setembre

Un debat amb incògnites

Del 20 al 30 de setembre se celebrarà el debat de política general, el primer de l’era Aragonès. Més enllà del discurs del president, el focus es fixarà en les votacions de les resolucions. Serviran per avaluar si l’aliança entre el Govern i la CUP és sòlida o no. S’espera, a més, que uns dies abans el consell executiu hagi aprovat el pla de govern d’aquesta legislatura.

30 de setembre

Un pas decisiu per a l'aeroport

Ja fa temps que el Procés no ho determina tot en la política catalana. El dia 30 de setembre el consell de ministres té previst aprovar el pla que confirmarà la inversió per a l’aeroport del Prat, però encara sense detalls. A partir d’aquí es tornarà a intensificar l’estira-i-arronsa sobre partidaris i detractors. El Govern haurà de fer malabars si vol tirar endavant la inversió i evitar la contestació al carrer.

1 d'octubre

Quart aniversari de l'1-O

Quatre anys del referèndum, l’última gran fita de l’independentisme unit. Des de llavors el moviment s’ha perdut entre retrets i fulls de ruta sense consens. Serà el primer aniversari després dels indults i hi haurà marxes de l’ANC i Òmnium.

10 d'octubre

Data clau per als pressupostos

Un altre exemple que tot no ho determina el Procés. És l’últim dia que té el Govern per registrar els pressupostos al Parlament si vol entrar dins el termini. Cap executiu català des del restabliment de la democràcia l’ha complert. Si ho fa, serà símptoma que la negociació va bé. Si no, com tot fa pensar, s’evidenciarà que trobar un soci fiable serà una missió complicada.

14 d'octubre

Segon aniversari de la sentència

Dos anys de la sentència del Suprem que va condemnar a entre 9 i 13 anys de presó nou líders polítics de l’independentisme. Caldrà veure l’impacte que tindrà en les mobilitzacions al carrer. Seran les primeres que es gestionaran amb una conselleria d’Interior encapçalada per ERC.

29 d'octubre

Eleccions al Consell

Si no es tornen a ajornar, durant tres dies se celebraran les eleccions a l’assemblea de representants del Consell per la República. ERC i la CUP, crítics amb aquest òrgan, encara no han decidit si s’hi implicaran. Serà un termòmetre per saber si s’han acostat posicions sobre el paper del Consell o hi ha ruptura.

18 de desembre

El PSC canvia de líder

Congrés dels socialistes en què el partit passarà de les mans de Miquel Iceta a les de Salvador Illa. Un nou rumb per al PSC i una pregunta clau: si farà oposició frontal al Govern o serà possible teixir pactes com el dels pressupostos.

stats