Política 01/04/2015

Ofensiva del Govern per garantir el dret a vot dels catalans a l'exterior el 27-S

La Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea engega una campanya per informar els catalans residents a l'exterior dels tràmits que han de fer perquè no es repeteixi la situació del 2012, en què només el 6,7% van poder votar

Ara
2 min
Més de 150.000 catalans residents a l'estranger es van quedar sense poder votar el 2012 / ARA

BarcelonaLa Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea ha iniciat aquest dimecres una campanya informativa per garantir que els catalans residents a l'exterior siguin a temps de completar tots els tràmits que els permetin exercir el dret a vot a les eleccions plebiscitàries del 27-S. Amb la campanya, el Govern vol evitar que es repeteixi una situació com la de les eleccions del 2012, en què només el 6,7% dels residents a l'estranger van rebre a temps la documentació per exercir el dret a vot.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat, el departament de Presidència de la Generalitat informa que l'actual procediment fixat per la llei orgànica de règim electoral general (LOREG) és "poc funcional i subjecte a retards administratius", cosa que "pot esdevenir restrictiu i desincentivador del vot". D'aquí que el Govern s'hagi proposat difondre amb la "màxima antelació" la informació per garantir que els residents a l'exterior poden completar a temps els tràmits que els permetrà exercir el seu dret a vot.

La informació es difondrà via web i xarxes socials del Govern, i estarà disponible també a les delegacions del Govern a l'exterior, que ja han rebut consultes en aquest sentit. També s'enviarà la informació a tots els catalans inscrits en el Registre de catalans residents a l'exterior i integrats en altres xarxes de catalans al món.

Les fórmules de registre

Segons ha informat el Govern, els catalans que resideixen a l'estranger poden votar mitjançant algun dels tres procediments previstos en funció de la situació administrativa. Això és, els catalans amb residència permanent en un altre país inscrits als consolats espanyols de referència, que integren el cens electoral de residents absents (CERA); els que hi resideixen temporalment i estan inscrits al consolat però segueixen empadronats a Catalunya, que integren el cens d’electors residents temporalment absents (ERTA), i els que viuen en un altre país i no estan inscrits al consolat. Aquest últim grup pot donar-se d'alta i regularitzar així la seva situació, malgrat que aquest és un procediment subjecte a retards administratius, de manera que cal fer-ho amb la màxima antelació per tenir-ho a punt abans del juny.

Exteriors ha anunciat que anirà actualitzant aquesta informació de manera regular per facilitar al màxim les gestions dels residents permanents o temporals a l'estranger.

stats