El 39% dels espanyols votarien a favor d'una república davant del 31% que ho faria en contra

Un 43% dels enquestats per l'institut 40dB estaria a favor de celebrar una consulta sobre la forma d'estat

ARA
2 min
El rei Felip VI.

MadridSi hi hagués un referèndum a Espanya sobre la forma d'estat, el 39,4% dels espanyols optaria per la república davant del 31% que ho faria per la monarquia, segons una enquesta de l'institut 40dB impulsada per la Plataforma de Mitjans Independents que publiquen mitjans com Público. Un 5,6% votaria en blanc, un 10,3% no votaria i un 13,7% no ho sap. És la segona entrega del sondeig que es va fer per primera vegada l'any passat. El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) fa sis anys que va eliminar la pregunta que demanava una valoració sobre la monarquia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els partidaris de canviar la forma d'estat i constituir una república eren un 41%, mentre que els partidaris de mantenir la monarquia eren un 35% dels enquestats. S'amplia, d'aquesta manera, la distància entre els partidaris d'una opció i l’altra, i creix, per tant, el nombre de ciutadans que no es decanten per cap de les dues opcions: un 29,6% respecte al 24,6% de fa un any (inclou els que votarien en blanc, els que no votarien i els que no ho saben).

L'enquesta també xifra en un 43,8% el percentatge dels enquestats que estarien a favor de celebrar un referèndum entre monarquia o república, tot i que baixa respecte a l'enquesta de l'any passat. El 2020 fins a un 47,8% apostaven per aquesta consulta. El percentatge dels sondejats que defensen que no és necessari celebrar un referèndum es manté intacte respecte a l'any passat: un 36,1%. D'altra banda, els indecisos han passat a ser un 20,1% respecte al 16,1% de l'any passat.

Valoració de la Corona

L'enquesta també demana una valoració de la Corona. Els enquestats valoren amb un 4,1 sobre 10 la confiança que els transmet la institució actual que encapçala el rei Felip VI. Una valoració que se situa per darrere de la de les forces armades (un 6), del Poder Judicial (un 4,8) i dels mitjans de comunicació (un 4,5). De tota manera, està per davant de la confiança que els enquestats donen al Parlament, als sindicats o a l'Església.

stats