UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU 2019
Política 21/08/2019

L'ANC reclama "desobediència institucional" i es referma en la DUI

L'entitat independentista habilitarà l'Onze de Setembre un espai per informar sobre el consum estratègic

Gerard Fageda
3 min
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en un acte a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada

Prada de ConflentPocs dies abans de la manifestació de l'Onze de Setembre, els diferents sectors de l'independentisme encara no s'han posat d'acord sobre quina ha de ser l'estratègia del pròxim curs polític i la resposta a la sentència al judici al Procés. Les diferències entre els partidaris del diàleg i els que opten per la via unilateral són més evidents que mai. Aquest dimecres, des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que se celebra a Prada de Conflent, la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, s'ha refermat en la unilateralitat i en la necessitat "d'acompanyar la desobediència civil amb la desobediència institucional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el discurs de Paluzie s'allunya de les tesis d'ERC, que fins ara a l'UCE ha evitat parlar de la desobediència institucional i dubta de la seva eficàcia, i s'alinea amb el discurs d'ahir fet a Prada del president de la Generalitat, Quim Torra, que va advertir que els representants institucionals també hauran d'estar preparats per "assumir totes les conseqüències" i desobeir "lleis injustes" si cal.

El president de la Generalitat també va subratllar que els dirigents independentistes no poden "seguir aprovant al Parlament més resolucions sobre el dret a l'autodeterminació si no són capaços d'aplicar aquestes resolucions per sobre de qualsevol tribunal". I va remarcar que ell sí que està disposat a fer-ho: "Em poden posar totes les multes que vulguin, em poden amenaçar i obrir més processos judicials, poden insultar-me i provar d'escarnir-me, em poden intentar inhabilitar, però en cap cas em faré enrere".

Justament és aquesta distància entre ERC i JxCat el que Paluzie critica, ja que, segons ella, impedeix donar suport a la desobediència civil des de l'executiu català i el Parlament. "La gent té poder, però no tot ho ha de fer la gent, el paper de les institucions i la majoria parlamentària és el que va donar legitimitat i oficialitat al referèndum de l'1-O", ha recordat Paluzie.

També ha criticat la falta d'unitat estratègica dels partits independentistes el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell. "L'objectiu de l'Onze de Setembre ha de ser exigir unitat, sense unitat no hi ha independència", ha piulat. I ha lamentat: "Cada cop més lluny d'aconseguir l'objectiu de tots, per aconseguir l'objectiu d'uns".

"No som ingenus, sabem que la unilateralitat és una via difícil i complexa. Sabem que no és publicar la DUI al DOC i arriar la bandera espanyola, sinó que des de la lluita no violenta hem d'anar afeblint els pilars del poder de l'Estat", ha afirmat la presidenta de l'ANC. Per aquest motiu, des de l'entitat independentista s'ha engegat una campanya de consum estratègic "en contra de l'economia oligopolística de l'Estat" i a favor d'un "teixit més autònom".

L'ANC habilitarà un espai per informar sobre el consum estratègic l'Onze de Setembre

D'altra banda, l'Assemblea habilitarà l'11 de setembre d'aquest any l'espai Eines de País, el qual, situat a Pla de Palau de Barcelona i els carrers del voltant, articularà diverses activitats per informar i conscienciar la ciutadania sobre la importància del consum estratègic en el camí cap a la independència. Es tractarà d'un espai ampli dividit en dues parts. A la part central, ubicada al mig de la plaça, s'hi instal·laran diversos punts interactius perquè els visitants puguin prendre consciència de les eines que hi ha per canviar la realitat actual i avançar cap a la independència i de les accions que es poden dur a terme, a escala individual o col·lectiva. Una segona àrea situada als carrers que donen accés a la plaça acollirà la part d'aplicació pràctica de les eines que s'hauran exposat a la plaça.

D'aquesta manera, explica l'Assemblea, a la plaça es podrà trobar un test interactiu per saber si s'és un consumidor estratègic que potencia el compromís de consumidors i empreses amb l'economia catalana. Als voltants també s'hi ubicaran empreses registrades a Consum Estratègic per a qui vulgui efectuar un canvi de contracte.

stats