Política 24/05/2018

Els jutges posen en dubte la "credibilitat" de Rajoy quan va declarar com a testimoni

El president espanyol i altres càrrecs del PP van negar l'existència d'una comptabilitat paral·lela

Ot Serra
2 min
El president espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, durant la seva declaració com a testimoni pel cas Gürtel

MadridL'existència d'una caixa B al PP acreditada per l'Audiència Nacional en la sentència de la primera etapa de la Gürtel (1999-2005) deixa en entredit la declaració testifical de Mariano Rajoy del 26 de juliol de l'any passat. "No em consta", va repetir el president del govern espanyol en diverses ocasions quan va comparèixer a l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares, en relació amb l'existència d'una caixa B al seu partit. Rajoy va adduir que la seva responsabilitat era "política i no comptable". Aquest dijous, amb la condemna a Bárcenas, el tribunal ha vist confirmada l'existència de la comptabilitat paral·lela i ha deixat clar que el testimoni de Rajoy no va ser creïble.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Es posa en qüestió la credibilitat d'aquests testimonis, la versió dels quals no apareix com a prou versemblant per rebatre la contundent prova existent sobre la caixa B del PP", conclouen els jutges. A la pàgina 1078 de l'extensa sentència, els magistrats aborden aquesta qüestió i assenyalen que membres destacats del partit, com Javier Arenas i Pío García Escudero, van negar els 'papers de Bárcenas' que acreditaven que es van efectuar pagaments en negre a càrrecs de la formació. "Hem de prendre en consideració, a l'hora de valorar aquestes testificals, el que significaria reconèixer haver rebut aquestes quantitats, cosa que suposaria admetre haver rebut pagaments opacs per a la Hisenda Pública, que podrien ser considerats mereixedors d'un rebuig social", afegeix la sentència.

Un "eficaç sistema de corrupció institucional"

"Estructura financera i comptable paral·lela a l'oficial existent almenys des de l'any 1989, les partides de la qual s'anotaven informalment, a vegades en simples fulls manuscrits com les corresponents a Bárcenas, en què es feien constar ingressos i despeses del partit o en altres casos quantitats entregades a membres rellevants del partit". Aquesta és la descripció que l'Audiència Nacional fa de la caixa B del PP ideada pel seu extresorer Luis Bárcenas, condemnat a 31 anys de presó per múltiples delictes en la primera etapa de la Gürtel.

Tot i que hi ha una altra causa en fase d'instrucció que investiga 'els papers de Bárcenas', la trama liderada per Francisco Correa és la primera que acredita l'existència de la "comptabilitat extracomptable del PP" –en paraules del mateix extresorer–. Els magistrats descriuen un "autèntic sistema de defraudació de l'erari públic" i un "eficaç sistema de corrupció institucional" entre empreses i administracions públiques, amb la col·laboració necessària de membres del PP amb càrrecs destacats. El més rellevant, Bárcenas, encarregat de nodrir el PP de diner negre i d'origen il·lícit.

stats