Política 08/05/2018

El PSC també portarà al TC la reforma de la llei de la presidència per emparar una investidura a distància

Alamany: "La via del que digui Puigdemont sembla més un relat monàrquic que republicà"

Ot Serra / Mireia Esteve
3 min
Eva Granados (PSC) al Parlament

BarcelonaEl PSC ha anunciat aquest dimarts que també portarà al Tribunal Constitucional la reforma de la llei de la presidència aprovada la setmana passada i que havia d'emparar una investidura a distància de Carles Puigdemont. Els socialistes presentaran un recurs d'empara. "No es pot fer una teleinvestidura", ha asseverat la portaveu socialista al Parlament, Eva Granados.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El recurs dels socialistes se sumarà al que també té previst presentar el govern espanyol, en el seu cas, d'inconstitucionalitat, i que si fos admès a tràmit pel TC suposaria la suspensió automàtica de la llei. L'executiu de Mariano Rajoy ja té l'informe del Consell d'Estat, el tràmit previ imprescindible que el govern espanyol necessita per presentar un recurs a l'alt tribunal.

Els comuns censuren el full de ruta de JxCat

Els comuns continuen pressionant les forces independentistes perquè formin govern, però critiquen que s'hagi instaurat el relat d'"El que digui Puigdemont". "La via del que digui Puigdemont sembla més un relat monàrquic que republicà", ha asseverat la portaveu del grup parlamentari de Catalunya en Comú - Podem, Elisenda Alamany, en roda de premsa al Parlament. Aquest dilluns la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, havia deixat clar que seria Carles Puigdemont qui anunciaria el nom del pla D, i que el president encara no el tenia decidit.

"Cada vegada el futur de Catalunya està en menys mans", ha lamentat la número 2 dels comuns, que ha denunciat que "en un moment de reclam de més sobirania, no deixa de sorprendre i grinyolar que s'imposi el que digui Puigdemont com a via única". "Demanem un Govern que ens permeti resistir i que posi en marxa Catalunya d'una vegada", ha insistit.

Tot i les crítiques, els comuns tenen el convenciment que no hi haurà noves eleccions. Alamany ha assegurat en roda de premsa a la cambra catalana que uns nous comicis "no solucionarien res" i que serien un "fracàs de la política", i ha instat JxCat i ERC a situar el nom de la investidura. "Pensàvem que dissabte sabríem si hi haurà investidura efectiva", ha admès Alamany.

Encara sobre la investidura, Alamany ha assenyalat que la setmana passada es va votar al Parlament la reforma de la llei de la presidència per investir Puigdemont a distància, "en paral·lel a la proposta d'un altre candidat", en referència al pla D. Sobre si s'han intensificat els contactes dels comuns amb les formacions independentistes, Alamany ha reiterat que la seva proposta de fer un govern d'independents està "aturada" perquè JxCat i ERC "estan immersos en un suposat candidat que respon a la via del que digui Puigdemont".

El PP insisteix que Puigdemont no serà president

El PP ha reiterat que Carles Puigdemont no podrà ser investit president, perquè el govern espanyol presentarà un recurs al TC contra la reforma de la llei de la presidència, que hauria d'emparar legalment una investidura a distància. "No sé quan Puigdemont deixarà de tocar la flauta i deixaran de ballar al seu voltant; demano que els independentistes deixin caure Puigdemont", ha ironitzat la diputada del PP Andrea Levy, que ha tornat a demanar que els independentistes facin un govern efectiu que "es dediqui a teixir la convivència".

Levy també ha explicat que durant aquesta setmana presentaran un recurs d'empara al Tribunal Constitucional contra els vots delegats de Toni Comín i Carles Puigdemont. Els populars van anunciar que ho farien fa dues setmanes. De moment només ha recorregut contra la delegació d'aquests dos vots Ciutadans, que va demanar que els vots dels dos diputats se suspenguessin mentre l'alt tribunal resolia el recurs.

"Que deixin de fer viatgets a Berlín"

Per la seva banda, el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha assenyalat que ja fa 114 dies que es va constituir el Parlament i ha exigit a les formacions independentistes que "deixin de barallar-se i fer viatgets a Berlín i Brussel·les". "Que, a banda de posar-se d'acord per saltar-se les lleis, es posin d'acord per investir un candidat que respecti l'Estatut d'Autonomia", ha demanat el diputat de la formació taronja.

Sobre la reforma de la llei de la presidència, Carrizosa ha remarcat que el seu partit "no entén" els motius pels quals el govern espanyol encara no ha dut al Tribunal Constitucional aquesta proposta dels independentistes si ja té el dictamen del Consell d'Estat que ho aconsella.

stats