Política 08/08/2019

Albiach creu que Sánchez vol eleccions i que Podem farà tot el possible per evitar-ho

La líder dels comuns al Parlament veu marge per començar a reconstruir la confiança amb el PSOE

Acn
2 min
Jéssica Albiach: “A Podem calia una candidatura que fos conciliadora”

BarcelonaPedro Sánchez vol una repetició electoral a l'Estat, i Podem farà tot el possible per evitar-ho. És la tesi de la presidenta de CatECP, el grup dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, que considera que anar a eleccions seria "un desastre perquè implicaria desmobilització" i posaria en perill "l'oportunitat de tenir el govern més progressista des de la Segona República".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La líder dels comuns creu, però, que Unides Podem té marge per començar a reconstruir la confiança amb el PSOE després del fracàs de les negociacions que van desembocar en la investidura fallida de Pedro Sánchez ara fa dues setmanes. "Tenim prop de 40 dies per fer-lo canviar d'opinió", ha dit Albiach en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Sobre aquestes negociacions, ha expressat confiança "plena" en l'equip negociador d'Unides Podem i no ha volgut revelar quins ministrables voldria el grup que lidera Pablo Iglesias: "Hi ha gent molt ben preparada, però no diré noms". El que sí que ha fet ha sigut descartar-se, ja que s'ha vinculat al grup dels comuns al Parlament, on té "moltíssima feina".

Tot i que Iglesias va dir que Catalunya no seria una "línia vermella" per a un govern de coalició amb el PSOE i que es va oferir a assumir la posició socialista si entrava a l'executiu, Albiach ha defensat que Podem no ha renunciat "mai" a un referèndum. "Iglesias tampoc ho ha fet mai. Va dir que tenia molt present la correlació de forces", ha puntualitzat, i ho ha aprofitat per carregar contra Sánchez, a qui ha acusat de posar Catalunya com a "excusa".

La diputada catalana ha qüestionat la voluntat del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, d'aprovar uns pressupostos per a la Generalitat, ja que els ha vinculat a un avançament electoral a Catalunya. "Poso seriosament en dubte que ERC vulgui uns pressupostos", ha sentenciat. No obstant això, ha reivindicat l'oferiment de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, d'acordar alhora els comptes catalans i els de l'Ajuntament i ha rebutjat titllar-ho d'"intercanvi de cromos". També sobre Barcelona, ha negat "cap canvi" en la política del govern municipal sobre la seguretat i els manters.

Montero considera una "barbaritat" la repetició electoral

La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha assegurat avui que seria "una barbaritat" haver de repetir eleccions per la falta d'acord, ja que creu que els ciutadans "ja han fet la seva feina" anant a votar i ara és el torn dels polítics. En una entrevista a la Cope, s'ha mostrat "optimista" i ha confiat que al final sigui possible un acord amb Unides Podem. Montero ha aprofitat l'ocasió per tornar a demanar l'abstenció al PP i Cs perquè "no hi ha alternativa" a Sánchez.

Els de Pablo Casado es van mostrar disposats a afavorir una investidura del PSOE sempre que Sánchez s'apartés i donés pas a un candidat de consens. Montero ha tancat la porta a aquesta possibilitat, que "no té ni cap ni peus", segons la ministra, ja que Sánchez "ha guanyat de manera àmplia les eleccions" i no es pot "pervertir el resultat de les urnes".

stats