Política 29/09/2016

Albiol amenaça Puigdemont: "Ni vostè ni ningú convocarà un referèndum il·legal a Catalunya"

El líder popular equipara el president de la Generalitat amb l'esquerra anticapitalista i retreu a Convergència que hagi abandonat la "centralitat política"

Núria Orriols
3 min

BarcelonaDesprés d'un matí de retrets creuats entre el president, Carles Puigdemont, i l'oposició, a primera hora de la tarda ha estat el torn del líder del PP, Xavier García Albiol. El dirigent popular s'ha dedicat a equiparar Puigdemont amb la CUP i a criticar que la nova Convergència hagi "renunciat a la centralitat política" per "vendre's" a l'esquerra anticapitalista. I ha llançat una amenaça a Puigdemont: "Ni vostè ni ningú convocarà un referèndum il·legal a Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per al PP, el que ha de fer el president de la Generalitat és presentar una reforma de la Constitució amb les demandes que tingui. Això sí, sempre que s'adaptin a la legalitat vigent. "Si vol, seurem a parlar de reformar el finançament, d'inversions, del reconeixement de la realitat actual de Catalunya (...) però ha de ser una proposta possibilista i que es pugui discutir", ha dit el dirigent popular. A més, ha assegurat que sempre que s'ha volgut parlar amb el govern d'Espanya s'ha pogut fer, i ha posat d'exemple les trobades que ha mantingut el vicepresident, Oriol Junqueras, amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

En el torn de rèplica, Puigdemont ha deixat clar que "no hi haurà referèndum il·legal" perquè serà d'acord amb la llei, "com tot el que es decideix a Catalunya", ha afegit.

El PP, a Puigdemont: "Vostè és de la CUP"

Albiol s'ha dedicat a desgranar el programa de la CUP en matèria econòmica, política i internacional i ha preguntat al cap de l'executiu "quin tipus de societat" vol construir amb els socis de govern que ha escollit. "Vostè és de la CUP, senyor Puigdemont (...) Són els seus únics aliats, juntament amb Otegi". En aquest sentit ha recordat la crema de banderes i de la Constitució que l'esquerra anticapitalista va protagonitzar la tarda de l'Onze de Setembre: "Vostè només s'entén amb els de l'encenedor i la gasolina. Això és un problema per a vostè i per a Catalunya".

En el capítol en què ha fet més èmfasi el líder del PP, però, ha estat el de les prioritats exteriors de la CUP: "Veneçuela, Cuba, el Sàhara, Palestina, el Kurdistan i Euskadi (...) volen convertir Catalunya en una república bolivariana". A més, ha subratllat que l'ideari dels anticapitalistes inclou sortir de la Unió Europea i de l'euro, a més de "carregar-se" la democràcia liberal i el sistema econòmic.

En el seu torn de rèplica, el president de la Generalitat s'ha acarnissat contra la política exterior del govern espanyol i ha enumerat els milions que es gasta l'Estat en "mobles, jardins" i altres dependències de les ambaixades. A més, ha demanat "respecte" per als independentistes quan el president gallec, Alberto Nuñez Feijoó, parla de "pistoles" o el ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, iguala el procés d'independència amb els atemptats terroristes. També ha retret l'"operació Catalunya" orquestrada pel ministre Jorge Fernández Díaz per "empastifar" gent "honorable" amb diners públics.

Puigdemont també ha criticat Albiol per equiparar-lo amb la CUP i ha dit que ja fa anys que fa política i n'hi ha prou per saber el "model social" que defensa. "L'obertura del pacte és absolutament amb tothom d'aquesta cambra per defensar els interessos dels catalans", ha dit Puigdemont a Albiol, que ha criticat que és el PP estatal qui està "sol" i és incapaç d'arribar a acords amb la resta de grups parlamentaris. "Estan a punt de fer un ridícul monumental", ha sentenciat.

Crítiques a la nova CDC per "abandonar" la centralitat

El PP, en el marc d'una estratègia per esgarrapar vots de l'antiga CiU, s'ha dedicat a assenyalar el gir de Convergència cap a l'independentisme i el "radicalisme" per erigir-se com el partit de l'ordre a Catalunya. Per reforçar la seva tesi, tal com ha fet C's, ha dit que fins i tot el PNB s'ha desmarcat del rumb independentista. "Guanyar la qüestió de confiança és la derrota de la Catalunya moderada", ha deixat clar Albiol a Puigdemont. "Això és un cop letal a la presidència de la Generalitat", ha dit el líder del PP, a més d'acusar el govern actual de fer "apologia de la desobediència" amb el full de ruta.

stats