Política 05/11/2015

I deu dies després, el PP es va constituir

Després d'esgotar els terminis parlamentaris per formar-se com a grup, Albiol renova Millo com a portaveu. Santi Rodríguez i Esperança García seran els seus adjunts

Gerard Pruna
3 min
Xavier García Albiol presentant els seus portaveus al Parlament / Aleix Moldes (ACN)

BarcelonaFumata blanca. Els 11 diputats del PP s'han constituït aquest dijous com a grup parlamentari després d'esgotar tots els terminis –tenien com a màxim fins demà a primera hora–, un retard que d'entrada va respondre als equilibris interns del PP. Després d'una setmana llarga "reflexionant", segons va dir el mateix Xavier García Albiol, no sense un punt de befa, aquest matí s'ha resolt l'enigma. Enric Millo repetirà com a portaveu i Esperança García i Santi Rodríguez seran els seus portaveus adjunts. A més, Alejandro Fernández serà el representant del PP a les reunions de la mesa –sense vot– i María José García Cuevas, la secretària general del grup i encarregada de coordinar els diputats. Deu dies després, el PP es va constituir. Aquesta és una cronologia dels fets.

27-S

Desfeta a les urnes

La desfeta dels populars a les urnes els deixa amb 11 diputats –abans en tenia 19– i com a cinquena força, només per davant, i per poc, de la CUP. A part de suposar un revés per a Xavier García Albiol, els resultats redueixen al mínim les possibilitats dels populars de negociar tenir representació a la mesa del Parlament o un senador de designació autonòmica. Un aspecte que acabarà sent determinant. Abans de nomenar portaveus, Albiol volia saber si els populars tindrien un seient a la mesa o no, un càrrec que hauria pogut suposar una sortida digna per al portaveu de l'anterior legislatura –i home de confiança de la presidenta del partit, Alícia Sánchez-Camacho–, Enric Millo. El líder del PP voldria situar Antonio Gallego –un dels seus fitxatges– com a portaveu, però això suposaria relegar Millo a portaveu adjunt del Parlament. Una decisió difícil, tenint en compte que l'últim servei de Camacho abans de renunciar a ser candidata el 27-S va ser nomenar-lo portaveu del partit

Constitució del Parlament

Forcadell presidenta

El 26 d'octubre es constitueix el Parlament amb l'elecció de Carme Forcadell com a presidenta i la designació de la resta de membres de la mesa, una votació que confirma que els populars queden fora de l'òrgan gestor de la cambra. S'obre el termini oficial –vuit dies hàbils que acaben el dijous 5 de novembre– perquè els grups parlamentaris es constitueixin com a grup i oficialitzin els seus portaveus. Tots ho fan de seguida excepte el PP. Albiol encara no té clar qui seran els seus portaveus, tot i que es mou pel Parlament sempre acompanyat d'Antonio Gallego.

La declaració de ruptura

L'aposta pel filibusterisme

Un dia després, JxSí i la CUP entraven al Parlament la declaració de ruptura. Un text que ho canviaria tot. El que fins aleshores havia estat un maldecap per a Albiol –triar els seus portaveus– es converteix en una arma per provar de retardar el debat. Com que no està constituït com a grup, el PP posa en perill la celebració de la junta de portaveus que ha de posicionar-se sobre la tramitació de la declaració de ruptura. L'estira-i-arronsa entre JxSí i la CUP i la resta de partits de l'oposició retarda el debat, que l'independentisme volia celebrar la setmana del 3 al 6 de novembre i que s'acabarà produint dilluns 9 de novembre. Carme Forcadell acaba convocant igualment la junta de portaveus, una decisió que va aixecar les crítiques de l'oposició i va acabar formant part del recurs d'empara que Ciutadans, PSC i PP han presentat al Tribunal Constitucional (TC).

La constitució com a grup

La renovació de Millo

Entremig, un fet inesperat per al PP, però que acaba aclarint la terna de portaveus. Antonio Gallego, l'aposta d'Albiol per ser portaveu, renuncia dilluns 2 a la seva acta de diputat per motius personals. La baixa de Gallego acaba de perfilar el grup parlamentari que Albiol anuncia aquest dijous. Demà, quan la mesa i la junta de portaveus es reuneixin per fixar l'ordre del dia del ple que votarà la declaració de ruptura, el PP ja estarà constituït.

stats