BALANCES FISCALS
Política 12/06/2014

Mas-Colell rebutja l''Espanya ens roba': "Prefereixo l'expressió 'Espanya ens frena'"

El conseller dubta que hi hagi un nou finançament el 2015 i creu que l'Estat perpetua l'ofec per recentralitzar competències

Roger Tugas / àlex Font Manté
1 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, aquest dijous / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha assegurat aquest dijous que, malgrat l'elevat dèficit fiscal que suporta Catalunya, rebutja l'expressió d'"Espanya ens roba". "Prefereixo l'expressió 'Espanya ens frena'", ha afegit, atès que defensa que el govern espanyol limita Catalunya a nivell econòmic i d'una "cotilla normativa" que respon a "models administratius antiquats que no responen a una economia moderna". Així, ha opinat que una Catalunya independent generaria "un quadre normatiu més ajustat a una economia moderna i adequada per al creixement econòmic". Igualment, segons el conseller, el govern estatal "recentralitza a marxes forçades" i imposa una cotilla "rígida i antiquada", diu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera, Mas-Colell ha apuntat que "és difícil que el 2014 i el 2015 tinguem nou finançament autonòmic", tot i que estava previst per al 2014, i el govern espanyol el va retardar formalment un any. Un fet que, segons sospita, "és perquè es voldrà tendir més a la recentralització". "No s'ha dit, però es veu a venir", ha explicat, tot i que ha admès que no en té evidències. "És una provocació per si em desmenteixen", ha bromejat.

"Un pot entendre que hi hagi situació transitòria, que la crisi imposi limitacions, però a mig termini està clar que, o hi ha més recursos per a les comunitats, o se n'anirà 'de facto' en orris el repartiment competencial", ha assegurat. I ha reclamat que, d'una manera o altra, "cal un model de més corresponsabilitat, com a Euskadi". "La situació d'estrès de les finances catalanes és extrem", ha conclòs.

stats