NOVA ETAPA
Política 11/01/2016

“Ara ens toca passar el dol”

Sectors de Convergència critiquen el pas al costat de Mas, que pilotarà la refundació i la successió

Oriol March
3 min
Artur Mas, aplaudit al consell nacional de Convergència, convocat ahir al matí a l’Hotel Campus Bellaterra, hores abans del debat d’investidura.

BarcelonaEl desenllaç inesperat de la investidura ha fet entrar Convergència i la immensa majoria dels seus dirigents en un estat d’incredulitat que no s’esperaven fa tan sols tres dies. Feia setmanes que insistien que Artur Mas era innegociable -“si el preu per a l’acord és sacrificar-lo, no hi haurà entesa”, proclamaven els negociadors nacionalistes a principis de la setmana passada- i que, si calia, les eleccions del 6 de març s’haurien de plantejar com un plebiscit sobre la seva figura. La decisió de fer un pas al costat, però, ha trastocat tots els plans. Inclosos els de Mas, que divendres al matí ja treballava en la planificació de la futura -i nonada- campanya electoral. “Ara ens toca passar el dol”, assumien, resignats, bona part dels dirigents que van aclamar el líder del partit en una reunió que va aplegar cinc-centes persones. Una xifra mai vista en un consell nacional de la formació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un llarg aplaudiment i crits a favor de la independència i a favor de Mas van precedir el discurs del president sortint, centrat a explicar que la seva renúncia té més beneficis que costos. En privat, dirigents consultats per l’ARA assenyalen que pot ser un “error a mitjà termini”. Persones del seu cercle, de fet, es van encarregar de “combatre” la decisió fins a l’últim moment, perquè interpretaven que qui sortia guanyador de tres mesos de negociacions era la CUP. Segons diverses fonts consultades, un dirigent de pes com és Felip Puig va “maniobrar” per mirar de bloquejar una operació política llampec que finalment ha situat Carles Puigdemont com a president de la Generalitat.

El malestar de sectors dirigents de Convergència es va fer notar durant l’executiva de dissabte a la nit, en què veus destacades van assegurar “no compartir” la decisió tot i “acatar-la”. Altres cercles convergents, més aviat vinculats a la direcció que encapçala Josep Rull, miraven de ser optimistes. “Hem salvat el procés, el Govern, el president i el partit”, considera un membre de la direcció. Mas centrarà bona part dels seus esforços a refundar CDC, afectada per casos de corrupció i “necessitada d’afermar el seu espai ideològic”, segons insistia ahir un membre de la cúpula. “I això és més fàcil fer-ho amb ell liderant el procés intern que no pas amb l’actual direcció”, afegia aquesta mateixa font. L’escenari d’eleccions anticipades feia tremolar les bases de la refundació -les eleccions del 6-M esberlaven els terminis pensats-, però Mas té pensat accelerar-la.

Segons el reglament intern del partit, el congrés l’ha de convocar el consell nacional amb seixanta dies d’antelació. Hi ha sectors del partit que el volen fer “com més aviat millor” -a la primavera- i d’altres que prefereixen esperar els esdeveniments de la legislatura per fer el debat a fons. En tot cas, i aquesta és una percepció molt estesa dins dels quadres del partit, si el pilotatge de la refundació el porta Mas “s’han acabat les capelletes i els debats” de noms. Al llarg dels últims mesos, l’esfera convergent ha estat marcada per una pugna més o menys dura entre Josep Rull, Germà Gordó i Jordi Turull per ser el futur secretari general del partit. Rull té molts números d’aparèixer com a conseller de Territori al futur Govern i això, segons els seus adversaris, “el desactiva internament”.

Missatge de futur

“Compto per al present, compto per al futur, estic alliberat i al vostre servei”, va fer saber ahir l’encara president en funcions als consellers nacionals de CDC. En la seva intervenció privada, Mas va ser “molt crític” amb la CUP. “S’ha esplaiat”, resumia un conseller nacional. En obert, el ja expresident va indicar que si l’esquerra alternativa incomplia el pacte d’estabilitat ell mateix s’encarregaria de denunciar-ho, i poc després va insinuar que els nacionalistes podrien ajudar el PSOE a evitar que el PP i Ciutadans governin plegats. De la seva successió -que ell pilotarà- no en va dir res. Sí que ho va fer Puigdemont, que va voler deixar clares dues coses. La primera, que ell ha arribat “per solucionar un problema”. La segona, que “el futur del partit el decidirà el partit”. I Mas establirà les regles del joc.

stats