Política 13/12/2017

Arrenca el judici a Chaves i Griñán per l'escàndol dels ERO d'Andalusia

La sessió ha començat aquest matí i ha de determinar les responsabilitats de l'adjudicació irregular de fins a 854 milions en ajudes públiques

Efe
2 min
José Antonio Griñán i Manuel Chaves entrant a l'Audiència de Sevilla

SevillaEl judici de la denominada peça política dels ERO ha començat aquest matí (10.50 h) a Sevilla després de gairebé 7 anys d'investigació. Les peticions de presó van dels 2 als 10 anys per a 22 alts càrrecs de la Junta d'Andalusia, els més rellevants dels quals són els expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'Audiència de Sevilla jutja si aquests càrrecs, amb diferent grau de participació segons les seves competències i els anys que van ser al govern autonòmic, van crear o van mantenir un sistema "arbitrari" sense convocatòria pública i eludint el control i la fiscalització prèvia per atorgar ajudes públiques sociolaborals per a empreses en crisi entre 2001 i 2011.

Aquestes ajudes van sumar 854 milions d'euros, part dels quals van acabar en mans d'"entitats i persones que no reunien els criteris deguts" i "en quantia improcedent", segons l'Audiència.

Els 22 acusats de delictes de prevaricació, associació il·lícita i -excepte per a 7 d'ells, també malversació- són excàrrecs d'Ocupació, d'Innovació, d'Hisenda i de l'Institut de Foment d'Andalusia, així com els màxims responsables del consell de govern quan es va decidir implantar aquest sistema d'ajudes, els responsables de la intervenció i els serveis jurídics de la Junta que no van advertir de la presumpta il·legalitat del sistema ni el van frenar.

El judici ha començat amb les qüestions prèvies que plantejaran les parts personades -les defenses dels 22 processats i les acusacions de la Fiscalia Anticorrupció, el PP andalús i el sindicat Manos Limpias-, per a les quals s'han reservat tres sessions, fins divendres.

Posteriorment el judici se suspendrà fins al 9 de gener, dia que es reprendrà amb les declaracions dels 22 acusats, a les quals seguiran 56 perits i els testimonis citats.

Més de 150 periodistes de 37 mitjans de comunicació locals, regionals i nacionals s'han acreditat per seguir el judici.

stats