Política 24/07/2018

Artadi garanteix estabilitat al PSOE si opta pel diàleg

La portaveu del Govern dona per tancada la crisi amb ERC

Núria Orriols
3 min
Artadi i Batet ja preparen la reunió entre els presidents que es farà "abans de l'estiu"

BarcelonaDesprés que el govern espanyol hagi avisat que no descarta un avançament electoral si se li complica l’escenari al Congrés de Diputats, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, va deixar clar ahir que la seva prioritat ara per ara és el diàleg, i va assegurar que Pedro Sánchez tindrà estabilitat a la Moncloa sempre que opti per la via política a l’hora d’abordar el conflicte amb Catalunya. Un missatge de tranquil·litat després que el PDECat digués dilluns que amb el canvi de direcció s’encaria el cost dels seus vots al Congrés. “És evident que ara és diferent el rol dels diputats d’ERC i PDECat que amb Mariano Rajoy, que tenia una majoria en què no era clau el suport dels independentistes”, va recordar ahir la portaveu del Govern. Ara bé, per visualitzar que no hi ha hagut canvis va matisar que “això és així des de la moció de censura i no pel que va passar al PDECat el cap de setmana”. És a dir, Artadi es va mostrar partidària de fer valer el poder de negociació que donava la correlació de forces a l’Estat, però també de mantenir l’escenari actual. “L’actual Govern i l’anterior sempre han apostat pel diàleg”, va dir Artadi, que va assegurar que és el nou executiu a Madrid que ha decidit ara respondre aquesta petició.

Tanmateix, la portaveu de l’executiu no va aclarir si divendres els grups independentistes votaran a favor d’ampliar el sostre de dèficit al Congrés, i va explicar que el més probable és que ho acabi vetant el PP al Senat, on té majoria absoluta -i a diferència de la resta de lleis, no torna al Congrés-. “Ho estem parlant”, va assegurar. Malgrat les paraules d’Artadi, el líder del PSC, Miquel Iceta, sí que veu canvis en l’actitud del PDECat i ahir va acusar l’expresident Carles Puigdemont, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, de voler “mantenir la tensió” del conflicte. “Em pregunto si estava més còmode amb Mariano Rajoy”, va dir.

Eleccions a Catalunya?

Qui també va defugir un avançament electoral, però a Catalunya, va ser el conseller d’Exteriors, Ernest Maragall. En una entrevista a TV3 va afirmar que “no seria la millor opció, ni de bon tros” i que cal donar “temps” al Govern per treballar “en aquest període de certa estabilitat institucional”. Ara bé, també va admetre que era una decisió que pertocava al president de la Generalitat, Quim Torra, que segons va dir Puigdemont el dia de la investidura tindrà un mandat “breu” perquè hi haurà eleccions en mig any. Per a Maragall, s’ha d’aprofitar aquesta etapa per dialogar amb el PSOE: la setmana que ve el conseller d’Exteriors participarà en la Comissió Bilateral Generalitat-Estat amb la ministra d’Administracions Públiques, Meritxell Batet, amb qui es va reunir dilluns per començar a perfilar la trobada. En aquesta reunió, Maragall va defensar que, a banda de les qüestions tècniques que tinguin a veure amb traspassos pendents o deutes, també s’ha de poder parlar de la situació dels polítics presos i a l’exili i del dret a l’autodeterminació. Artadi va explicar ahir que els participants de la trobada per part de la Generalitat -ella mateixa, el vicepresident, Pere Aragonès, i Maragall- es trobaran en els propers dies per tancar una proposta d’ordre del dia.

Després de la topada amb ERC al Parlament per la suspensió dels diputats, la portaveu del Govern va donar la crisi per tancada. “Ens estem coordinant millor”, va dir, tot i que encara no hi ha acord i la cambra ha decidit ajornar els plens fins a l’octubre.

stats