Política 12/05/2019

Artadi entra en el cos a cos amb Colau i Maragall

Alerta ERC de "no eixamplar la base amb qui amaga la repressió" i acusa els comuns de "mentir"

Núria Orriols
4 min
Artadi entra en el cos a cos amb Colau i Maragall

Barcelona"En Quim Forn no és un ciutadà empresonat, és un pres polític": d'aquesta manera, la candidata de JxCat Elsa Artadi ha començat el seu míting al barri de Gràcia de Barcelona, després que la dona de l'exconseller, Laura Masvidal, hagi intervingut demanant el vot per a Joaquim Forn. Arran d'una piulada d'ahir de l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, en què es referia al cap de llista de JxCat com a "ciutadà empresonat" i no com a pres polític, Artadi ha advertit als republicans que "vagin amb compte" perquè de "tant eixamplar la base" no "eixamplin" també qui "amaga la repressió".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però no ha acabat aquí: ha dit que Maragall està abocat a la Barcelona dels anys 80 i no a la ciutat del "futur". La número dos de Junts per Catalunya també s'ha referit a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a qui ha acusat de "mentir" sobre l'exalcalde Xavier Trias i "d'aprofitar-se" de les "clavegueres de l'Estat". Per a Artadi, en les eleccions municipals del 2015 la líder dels comuns es va valdre de la portada d''El Mundo' sobre uns suposats comptes a Suïssa de l'exalcalde Xavier Trias per guanyar l'alcaldia. "Nosaltres som la gent d'en Xavier Trias, que va ser víctima de les clavegueres de l'Estat. Colau va comprar la portada d''El Mundo' i se'n va aprofitar. En lloc de demanar perdó, ara que té por de perdre la cadira, ho recupera", ha etzibat Artadi, en al·lusió al cas de l'exalcalde, que finalment va quedar arxivat.

"Aquí venim a fer un canvi, no venim a complementar el govern de Colau o a fer tripartits", ha afirmat Artadi, davant la possibilitat que els republicans i els comuns, que segons les enquestes es disputen la victòria el 26 de maig, acabin governant junts. A parer seu, davant d'aquest escenari, JxCat és l"únic vot útil" perquè hi hagi un "canvi" al govern de la ciutat de Barcelona.

També ha carregat contra els socialistes definint la seva gestió de "fracàs" per haver governat "trenta anys" aquesta ciutat i que encara "segueixi tot igual". A Manuel Valls, promogut per Ciutadans, l'ha acusat de voler eliminar el Parlament de Catalunya: "No volem solucions importades".

Finalment, Artadi també ha sigut dura amb el candidat del PP, Josep Bou, que ha proposat fer desfilades militars de forma periòdica a Barcelona. "Són solucions imaginàries", ha ironitzat, i ha proposat convertir les "zones militaritzades" en habitatge social o residències d'estudiants.

Masvidal: "Hem de votar la gent a qui l'Estat vol fer desaparèixer"

L'exconseller Joaquim Forn, empresonat a Soto del Real, ha estat present a l'acte a través de la seva dona, Laura Masvidal. "Amb en Quim solíem passejar per Gràcia... pujàvem, baixàvem, descobríem nous carrers. Allò que avui he hagut de fer sola", ha començat Masvidal, que ha afegit: "I ara em toca fer això que no he fet mai, fer veure que som en una campanya electoral normal. No ho és". Per aquest motiu, ha cridat a votar JxCat en aquestes eleccions per "frenar l'embat antidemocràtic de l'Estat": "Hem de votar la gent a qui l'Estat vol fer desaparèixer", ha dit. "Qui escull l'alcalde de Barcelona són els ciutadans i no el Tribunal Suprem. En Quim serà l'alcalde si la gent el vota", ha acabat entre aplaudiments.

Artadi entra en el cos a cos amb Colau i Maragall

El número 4 de la llista, Ferran Mascarell, ha recordat la seva experiència com a regidor socialista del districte de Gràcia, el 1999, i ha assegurat que és en aquest barri on va aprendre el que són les principals "palanques" de la política: una societat civil "activa", un ajuntament que "funciona" i un estat a favor. Per a Mascarell, actualment, la societat civil és l'"únic" que va bé a la ciutat de Barcelona, perquè les administracions no treballen d'acord amb els interessos de la capital catalana. Així, ha acusat l'estat espanyol de no actuar a favor de Barcelona, sinó de fer-ho "en contra", i de tenir un ajuntament, el d'Ada Colau, que "només s'escolta a si mateix".

Junts per Catalunya ha organitzat un míting a la plaça del Sol de Gràcia després que ahir va presentar el seu programa electoral. Entre les propostes hi ha cobrir la ronda de Dalt per fer corredors verds de Collserola al mar i de Montjuïc al Parc de la Ciutadella, també un pla per abolir la prostitució i donar impuls a un salari mínim de 1.200 euros a la ciutat de Barcelona. Abans de començar l'acte, Artadi i l'exalcalde Xavier Trias han conversat amb els dos militants que ahir van ser disparats amb balins mentre repartien propaganda de JxCat al districte de Sant Martí.

La número 2 de JxCat a l'alcaldia de Barcelona, Elsa Artadi.

La proposta: una xarxa "intergeneracional" perquè la gent gran no se senti "sola" a Barcelona

Ja a la tarda, la candidata, juntament amb la número tres de la llista, Neus Munté, i l'exalcalde Xavier Trias han participat en una 'Xocolatada' amb gent gran a la seu de JxCat al carrer Jesús de Barcelona. La número 2 de la llista a Barcelona, Elsa Artadi, ha explicat el programa 'Súper 70', recollit per l'ACN, i ha mostrat la voluntat de crear una xarxa "intergeneracional" perquè la gent gran no se senti "sola" a la ciutat. Acompanyada d'una desena d'avis i àvies, l'exconsellera ha perfilat les propostes de JxCat amb l'objectiu de cuidar aquest gruix de la ciutadania: "Hem de tenir cura dels qui ens han cuidat abans".

Artadi entra en el cos a cos amb Colau i Maragall

Regular patinets i bicicletes

D'altra banda, ha proposat un pla del vianant, recollit per Europa Press, que reguli els nous models de desplaçament personal (bicicletes i patinets) per tal de "pacificar" els carrers afavorint la circulació dels vehicles que siguin necessaris, però a menys velocitat.

Per fer-ho, vol blindar les voreres per a les persones; baixar a calçades pacificades els vehicles de mobilitat personal; millorar la protecció dels passos de vianants; reduir la intensitat del trànsit rodat de vehicles de motor; millorar el mobiliari urbà per descansar; revisar els temps dels semàfors, a més de millorar la senyalització de rutes a peu, entre altres mesures.

stats