Política 11/05/2019

JxCat vol impulsar un salari mínim per a Barcelona de 1.200 euros i un pla per abolir la prostitució

Artadi proposa cobrir la ronda de Dalt per fer més zones verdes a la ciutat

Núria Orriols
3 min
Forn, des de Soto del Real: "Si no em deixen ser alcalde, Elsa Artadi serà una gran alcaldessa"

BarcelonaJunts per Catalunya ha presentat aquest dissabte cent compromisos electorals per a la capital catalana, amb el lema "Barcelona, ciutat de vida". Els encarregats de fer-ho han estat Elsa Artadi, Neus Munté i Ferran Mascarell, que han desgranat les propostes entorn de la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació a Barcelona, les polítiques socials i les econòmiques, i els drets i llibertats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acte, però, ha començat amb una carta de l'exconseller Joaquim Forn i cap de llista de JxCat a Barcelona des de Soto del Real. "Si la ciutadania em dona confiança, defensaré els meus drets polítics i m'oferiré com a alcalde el 15 de juny. Si no em deixen ser alcalde, però, l'Elsa Artadi serà una gran alcaldessa", ha afirmat Forn.

Pilar Calvo, número vuit de la candidatura, ha destacat que JxCat és l'única llista municipal que té un pres com a número u i ha promès també portar la defensa dels presos polítics i exiliats a la ciutat. "Farem un congrés anual sobre la democràcia", ha promès, amb la intenció que sigui d'abast "mundial".

Salari mínim, prostitució i seguretat

Artadi ha proposat un salari mínim de ciutat, criticant que els 900 euros actuals que fa poc va aprovar el Congrés dels Diputats no tenen en compte el nivell de vida de cada lloc. "Barcelona genera prou riquesa per tenir salaris dignes de veritat", ha afirmat Artadi, que ha situat l'SMI als 1.200 euros al mes. Fonts de la candidatura expliquen que l'Ajuntament no té competències per fixar-lo, però sí que el pot "promoure" a través d'un acord entre el sector públic i el privat. Una iniciativa, diuen, que va començar l'exalcalde Xavier Trias. Una manera, apunten les mateixes fonts, seria situar-lo com una clàusula de contractació a les empreses que treballen amb el consistori o signar un pacte amb els privats perquè ho assumeixin voluntàriament.

En l'àmbit de l'habitatge, la candidatura promet "estimular la iniciativa privada en la construcció d'habitatges protegits" amb "ajuts públics a la promoció, cobertura d'impagaments de renda i ajuts al pagament del lloguer". La número tres de la llista, Neus Munté, també s'ha compromès a consolidar el projecte 'Housing first' per lluitar contra el sensellarisme.

Una altra de les propostes que ha llançat Artadi és un programa per abolir la prostitució a Barcelona. "És una submissió de les dones. Necessitem recuperar el programa Abits per ajudar les dones que han estat sotmeses a la prostitució a trobar alternatives", ha dit, i ha afegit que "en cap cas s'ha de criminalitzar les dones". Aquesta és una proposta de JxCat a Barcelona que es diferencia de l'opinió d'aquest espai al Congrés dels Diputats. En la campanya electoral del 28-A, malgrat que també portaven mesures abolicionistes al programa electoral, els candidats van defugir mantenir una posició a l'espera que s'acabi el "debat social" existent a Catalunya.

El número quatre de la llista, Ferran Mascarell, ha proposat un recàrrec a la taxa turística per obtenir més ingressos per a la ciutat o crear espais "estables de transferència de coneixement" al voltant de les universitats ubicades a Barcelona. Primer de tot, però, s'ha compromès a impulsar un "pla que té com a objectiu posar les bases per facilitar l'activitat econòmica a la ciutat".

Una regidoria de Seguretat

La candidatura d'Artadi també fa especial èmfasi en la seguretat, que consideren que Colau ha deixat de banda. Es comprometen a augmentar el nombre d'agents de la Guàrdia Urbana i també a crear una regidoria de Seguretat per donar "suport polític" a la policia municipal, segons ha explicat Neus Munté, la número tres de la llista.

"Ens comprometem a reduir la criminalitat a nivells del 2015 i a continuar rebaixant-la", ha afirmat Munté.

Cobrir i soterrar la ronda de Dalt per fer-hi zones verdes

Pel que fa a urbanisme, JxCat proposa cobrir la ronda de Dalt per "fer entrar la muntanya" a la ciutat. "El nostre gran pulmó és Collserola i no està unit amb la ciutat. Hi ha zones de la ronda de Dalt que es poden soterrar i d'altres que es poden cobrir" per fer corredors verds, ha explicat Artadi. D'aquesta manera, segons la candidata, es podrà abaixar la temperatura del centre de la ciutat i la seva contaminació, amb la pretensió d'"oxigenar-la".

Alhora, ha receptat la mateixa fórmula per establir zones verdes també des de la muntanya de Montjuïc fins al Parc de la Ciutadella. "La Ciutadella s'ha d'obrir al mar. S'ha de transformar", ha afirmat, per evitar que sigui un racó sense comunicació.

En relació a les superilles, Artadi ha criticat la manera de fer de Colau per no haver-ho consensuat amb els veïns. "La immensa majoria de gent que hi viu i treballa hi està en contra i a l'Ajuntament li és igual. Això no és participació ciutadana", ha conclòs Artadi, insistint que si arriba al consistori governarà "dialogant" amb els veïns.

stats