ELECCIONS EUROPEES
Política 20/05/2014

Mas, a Cospedal: "Escoltar el poble no és fomentar l'odi, és estar al costat de la gent"

El president de la Generalitat, en el míting final de CiU a Girona, assegura que el 25-M cal "reforçar" les institucions catalanes

Oriol March
3 min

GironaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha contestat des del míting final de CiU a Girona les paraules de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que l'ha acusat de "crear" l'odi. "Escoltar la gent no és fomentar l'odi, és estar al costat de la gent", ha defensat Mas, que ha afegit que Catalunya és "el país de Pau Casals" i, per tant, "el país de la pau".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de CiU ha acusat Espanya "d'esgarrapar amb les urpes afilades" en referència a la voluntat de l'Estat de manllevar competències de la Generalitat. "El 25-M, Catalunya es juga el tipus", ha apuntat el president. "Només ens tindran en compte i ens respectaran per la força de les urnes", ha apuntat Mas, que ha demaqnat "reforçar les institucions catalanes", que són les que "han de liderar". "No hi ha renúncies ni passos enrere", ha indicat.

De camí al míting, Mas ha rebut la trucada de l'expresident Jordi Pujol, que aquests dies serà a les ciutats alemanyes Bonn i Colònia per celebrar-hi sengles conferències. "Malgrat les tensions, malgrat les distorsions, aquesta gestació d'un projecte polític d'unitat europea està en marxa i no s'aturarà. El futur d'Europa serà el d'una Europa més forta, més unida, més dels ciutadans, i una mica menys de les burocràcies i dels estats", ha valorat el president de la Generalitat.

Tremosa, Cospedal i l'independentisme

El candidat de CiU a Europa, Ramon Tremosa, ha acusat la secretària general del PP de fomentar l'independentisme assegurant que Mas crea l'odi a Catalunya amb el procés sobiranista. Tremosa s'ha queixat que PP i PSOE han bloquejat el català a Europa i, en aquests sentit, ha apuntat que els vots cap a aquests dos partits serviran per negar el català a les institucions europees.

Espadaler veu "immoral" l'actitud de Cospedal

El teloner de Mas ha estat el president del consell nacional d'Unió, Ramon Espadaler, que ha cobert l'absència de Josep A. Duran i Lleida, de baixa de la campanya per culpa d'uns problemes de ciàtica. "Amb totes les imperfeccions, Europa s'ha fet des de la centralitat. No podem deixar la construcció d'Europa en mans dels euroescèptics i dels populistes", ha afegit el conseller d'Interior. "Més Europa és més proximitat. Hem de continuar-la construint des del compromís", ha considerat Espadaler.

En clau catalana, Espadaler ha considerat que al "manual" dels qui volen impedir la consulta hi apareix a la primera pàgina "parar els peus al president i a CiU". "No volem deixar la construcció del país en mans dels extrems", ha considerat el conseller d'Interior. "És immoral que algú com la senyora Cospedal hagi acusat CiU de sembrar l'odi", ha volgut apuntar Espadaler. "O bé no sap què és l'odi, o bé no sap què és la democràcia", ha considerat. En aquest sentit, el dirigent d'Unió ha fet una crida a "enfortir" Mas.

Gambús: "Hi haurà una UE menys complicada"

El candidat d'Unió, Francesc Gambús, ha assegurat que a partir de les eleccions del 25-M i haurà una Unió Europea (UE) "menys complicada". Ha fet aquestes consideracions en referència al fet que el president de la Comissió Europea serà escollit pel Parlament Europeu per primera vegada en la història. Gambús ha volgut posar exemples concrets d'obres que s'han pogut fer a través de fons de la UE.

"Parlar d'Europa és parlar de casa nostra"

L'encarregat d'obrir l'acte ha estat l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. "Diumenge és un dia especial", ha indicat Puigdemont en referència a les eleccions del 25-M. "Parlar d'Europa és parlar de casa nostra", ha assegurat l'alcalde en el seu discurs inicial.

stats