Política 24/04/2014

Artur Mas: “El procés hauria d'acabar de manera que hi guanyi tothom"

El president de la Generalitat ha estat entrevistat al primer programa d'Ariadna Oltra. Ha assegurat que el diàleg hauria d'articular-se sense condicions prèvies de ningú, però el problema arriba quan Madrid condiciona el diàleg a la renúncia "al 100% del dret a decidir, la transició nacional i la consulta"

Ara
2 min
Artur Mas entrevistat per Ariadna Oltra al programa '.Cat'

Barcelona"El diàleg s'hauria de fer sense condicions prèvies de cap de les dues parts". Aquesta ha estat l'oferta de diàleg que ha llançat aquest dijous al vespre entrevistat per Ariadna Oltra en el primer programa de '.Cat', el nou espai conduït per la periodista que fins la temporada passada conduïda 'Els Matins' des que n'havia marxat Josep Cuní. Mas ha assegurat que el problema es planteja quan el govern de Mariano Rajoy "només accepta el diàleg si Catalunya renuncia al 100% al dret a decidir, a la transició nacional i la consulta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; } Mas ha advocat per una solució, després de la consulta, en què "tothom hi guanyi". "Catalunya no pot pretendre que al final del procés aparegui com a vencedora de tot amb una Espanya derrotada", i tampoc a la inversa, ha defensat. En aquest sentit, ha alertat que després de la consulta, "ningú ha d'interpretar [a Catalunya] que allò és un mandat executable en 48 hores", sinó que serà un mandat que obligarà a una negociació que al seu entendre hauria de ser prou racional perquè no hi hagi ni grans vencedors ni grans derrotats. Mas ha fet servir l'expressió anglesa 'win win' per definir com hauria de ser la negociació amb el govern espanyol i la comunitat internacional després d'una hipotètica consulta.

Això sí, ha advertit que a diferència d'altres moments, aquest cop no hi ha solució possible que no passi per una consulta als catalans. Però hi ha possibilitats encara que Espanya sedueixi els catalans? "Deixant votar", ha respost.

Mobilització necessària

El president de la Generalitat també ha avisat que la complexitat d'aquest procés polític requerirà "molta fermesa i resistència", també al carrer. Per això ha alertat que caldrà "sortir al carrer tant com calgui en els moments oportuns i sempre de manera exemplar pacífica i positiva". Perquè a criteri del president, l'Estat "no està acostumat a tractar amb una Catalunya que els planta cara democràticament i serena".

stats