POLÍTICA
Política 22/03/2014

Quarta avaria en quatre mesos d'un avió de la Força Aèria espanyola durant un viatge oficial

La reina d'Espanya ha hagut de retardar el retorn de Guatemala per una avaria en l'Airbus A310 en què viatjava durant una escala tècnica a República Dominicana

Efe
2 min
L'avió de la Força Aèria espanyola en què viatja la reina Sofia / EFE

BarcelonaL'avaria de l'avió Airbus A-310 en què la reina Sofia retornava aquest dissabte a Espanya des de Guatemala durant una escala tècnica a la República Dominicana és la quarta en quatre mesos que pateix un aparell de la Força Aèria espanyola destinat al desplaçament de personalitats. L'avaria més recent va ser la del Falcon que el 7 de març va retardar el retorn a Madrid del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, des de Dublín. En aquell cas, l'aeronau, del grup 45 de l'Exèrcit de l' Aire, amb base a Torrejón, va patir una incidència tècnica poc després de l'enlairament i els pilots van decidir tornar a la capital irlandesa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El passat 26 de gener, l'Airbus 310 en què el Príncep d'Astúries viatjava des de República Dominicana a Hondures va haver de tornar a l'aeroport de Santo Domingo, on havia fet una escala tècnica. La incidència va obligar a enviar des d'Espanya l'altre A-310 que posseeix la Força Aèria per al trasllat d'autoritats per tal que Felip pogués retornar, deixant al seu torn al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sense transport per poder viatjar a Roma a la cimera hispano-italiana.

Investigació en marxa

Va ser necessari repartir la delegació que l'acompanyava entre dos Falcon i un tercer aparell cedit per la Força Aèria belga perquè tots poguessin arribar a temps a aquesta cita. Després d'aquell episodi, el Ministeri de Defensa va anunciar l'obertura d'una investigació amb EADS per aclarir per què havia patit dues avaries elèctriques el mateix Airbus A- 310 en dos mesos.

La mateixa aeronau en la qual el Príncep viatjava des d'Hondures va ser la que el 25 de novembre va tenir un altre error en un sensor que va obligar a cancel·lar una visita oficial al Brasil de l'hereu de la corona espanyola.

Fins al març de 2013, Iberia s'encarregava del manteniment d'aquests avions, però des de llavors és la companyia aeronàutica europea EADS la responsable d'aquesta tasca. El ministre de Defensa, Pedro Morenés, va considerar el 31 de gener "suficient" el nombre d'avions oficials per respondre a les necessitats dels viatges oficials i va avançar que el seu departament estudiava un pla a mitjà i llarg termini de renovació de la flota.

El grup 45 de la Força Aèria espanyola és una unitat especialitzada en desplaçaments d'autoritats -sobretot membres del Govern i de la família reial-, que compta amb aquests dos A-310 i cinc avions Falcon 900, més petits i amb menys autonomia de vol.

stats