Borrell demana al TSJC tancar cautelarment les delegacions del Govern a Berlín, Londres i Ginebra

Alfred Bosch defensa que l'acció exterior catalana és "legítima" i espera que la petició no prosperi

El govern espanyol ha demanat al TSJC tancar cautelarment les delegacions de la Generalitat a Berlín, Londres i Ginebra al considerar que estan "al servei d'un projecte secessionista inconstitucional". L'escrit argumenta que l'activitat de les delegacions excedeix les competències de la Generalitat en matèria de relacions internacionals i que tenen una finalitat "inconstitucional com és la creació d'una estructura d'estat al servei d'un projecte de transició nacional de caràcter secessionista inconstitucional".

El conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Alfred Bosch, ha defensat que l'acció exterior catalana és "legítima" i ha titllat d'"ocurrència" la petició de Borrell. Bosch ha respost des d'Estrasburg, on s'ha desplaçat en motiu del ple de constitució de l'Eurocambra, i ha assegurat que el govern està "tranquil" perquè hi ha sentències que reconeixen les competències de la Generalitat per obrir delegacions. El conseller ha desitjat que la demanda del govern espanyol "no tingui cap recorregut". "Amb dret a llei i amb tota lògica això no hauria de prosperar. En altres moments s'ha intentat que no poguéssim tenir delegacions a fora i no ho han aconseguit", ha replicat. 

Segons el ministeri d'Exteriors, les delegacions suposen un "greu perjudici per a la política exterior d'Espanya" i són "nocives per als interessos de l'Estat". El TSJC ha confirmat que ha rebut aquest dimarts l'escrit presentat per l'Advocacia de l'Estat de petició de mesures cautelars en relació amb les delegacions de la Generalitat, dins la causa que es tramita en aquesta secció.

El ministeri d'Exteriors ha lamentat a través d'un comunicat "haver hagut de sol·licitar les mesures cautelars", però ha assegurat que no tenia "cap altra opció per preservar el mandat legal que situa dins de la competència exclusiva de l'Estat la possibilitat d'establir mesures que regulen i coordinen les activitats amb projecció externa de les comunitats autònomes". A més, ha apuntat que, malgrat demanar tancar cautelarment les delegacions, des del ministeri d'Exteriors "no es discuteix l'acció exterior" de la Generalitat.

A finals de juny, el govern espanyol ja va anunciar que recorreria davant del TSJC l'obertura de les "ambaixades catalanes" a Mèxic, l'Argentina i Tunísia perquè considera que són un "instrument fonamental" per promoure les tesis del secessionisme i "denigrar" la imatge internacional d'Espanya. També va instar l'Advocacia de l'Estat a sol·licitar mesures cautelars amb la finalitat d'"evitar activitats que s'estan revelant perjudicials per als interessos de l'Estat".