Política 19/08/2019

Un jutge recusat pel cas Gürtel i un exconseller d'Esperanza Aguirre: així és el nou govern regional de Madrid

Díaz Ayuso ofereix "col·laboració" al govern central en el seu primer discurs com a presidenta

Laia Forès
3 min
La nova presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, durant l'acte de presa de possessió del càrrec.

MadridEl nou govern de la Comunitat de Madrid tindrà moltes cares noves però també vells coneguts del PP madrileny i figures polèmiques. La nova presidenta del govern regional, la popular Isabel Díaz Ayuso, ha revelat aquest dilluns alguns dels noms dels seus consellers. Volia apostar per la renovació després dels diferents casos de corrupció que han afectat l'executiu regional en els últims anys, però ha acabat nomenant un exconseller d'Esperanza Aguirre, Javier Fernández-Lasquetty, i un jutge recusat per la seva proximitat al PP –confirmada ara amb el seu nomenament– en els casos Gürtel i Bárcenas. També forma part del nou govern l'expresident de la Comunitat Ángel Garrido.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Lasquetty serà el nou conseller d'Hisenda, una de les carteres més rellevants en el nou govern regional. L'exconseller de Sanitat d'Aguirre és, des de fa menys d'un any, el cap de gabinet del líder del PP, Pablo Casado. El 2014 va dimitir com a conseller per la seva polèmica proposta de privatitzar la sanitat, que la justícia va paralitzar. Lasquetty haurà de pilotar la rebaixa fiscal promesa per Ayuso.

El jutge Enrique López, columnista habitual del diari 'La Razón', assumirà la cartera de Justícia, Interior i Víctimes del Terrorisme, un altre dels càrrecs més destacats del govern regional. López ha estat magistrat de l'Audiència Nacional i, a proposta del PP, vocal del CGPJ i magistrat del Tribunal Constitucional. El seu càrrec al TC només li va durar un any: va haver de dimitir el 2014 després de ser interceptat conduint una moto sense casc, saltant-se un semàfor i quadriplicant la taxa d'alcoholèmia permesa en plena Castellana madrilenya. López també va ser apartat com a jutge dels casos de corrupció i finançament il·legal del PP.

Garrido, nou conseller de Transports proposat per Cs

També formaran part del govern regional de Madrid –un coalició de PP i Ciutadans amb el suport de Vox– l'exconseller Enrique Ossorio, que ocuparà la cartera d'Educació, i l'expresident popular de la Comunitat Ángel Garrido, que ara torna a l'executiu de la mà de Ciutadans i com a conseller de Transports. Garrido va protagonitzar un dels salts polítics més sorprenents, del PP a Ciutadans, pocs dies abans de les eleccions generals del 28-A.

La consellera de Cultura, proposada també pel partit taronja, serà l'escriptora Marta Rivera, mentre que la conselleria de presidència l'ocuparà la diputada popular Maria Eugenia Carballedo. S'espera que la nova presidenta faci públic el nom de la resta de consellers al llarg del dia. El seu executiu passa de nou a tretze conselleries, un augment molt criticat per Vox. La formació d'extrema dreta no forma part de l'executiu però ha pactat el programa de govern i promet no deixar-ne passar ni una a PP i Cs. La portaveu de Vox a l'Assamblea de Madrid, Rocío Monasterio, ha advertit que els recursos no s'haurien de dedicar a crear "noves butaques".

Altaveu de les polítiques del PP

Díaz Ayuso ha pres possessió del càrrec aquest dilluns davant de la plana major del PP, que ha volgut escenificar que el partit continua governant a la comunitat de la capital espanyola mentre el PSOE és incapaç de trobar suports per formar un nou govern central. La formació conservadora vol utilitzar l'executiu regional com a altaveu de les polítiques que defensa el PP i com a oposició a un eventual govern espanyol socialista. De fet, Ayuso aplicarà a Madrid propostes electorals de Casado, entre les quals destaca una baixada d'impostos que fa dies que la nova presidenta ha anunciat.

Tot i això, en el seu primer discurs com a presidenta, Ayuso s'ha mostrat conciliadora i ha promès col·laboració al govern central sense renunciar a ser crítica. "Serem col·laboradors i exigents. Que Espanya sàpiga que pot comptar amb Madrid", ha assegurat la popular. A l'acte hi han assistit el president del partit, Pablo Casado; dirigents regionals, com els presidents d'Andalusia, Juanma Moreno Bonilla, i Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco; i altres membres de la cúpula directiva del PP.

stats