ELECCIONS PLEBISCITÀRIES
Política 11/08/2015

Rull avança que el Govern de transició podrà integrar independents i consellers actuals

El dirigent de CDC afirma que l'executiu haurà de tenir "un fort caràcter de transició nacional", amb capacitat política, de diàleg i de gestionar el procés constituent

Europa Press
2 min
El coordinador general de CDC, Josep Rull / PERE VIRGILI

BarcelonaEl coordinador general de CDC i número 12 de Junts pel sí, Josep Rull, ha explicat que el Govern que pilotaria la transició nacional de Catalunya en el cas que s'imposin els independentistes després del 27-S podria incorporar consellers que han quedat fora de la candidatura de Junts pel sí i combinarà la presència de polítics amb experts de la societat civil. En una entrevista d'Europa Press, ha ressaltat que ha de ser un Govern amb "un fort caràcter de transició nacional" i, en conseqüència, amb molta capacitat política, de diàleg i de gestionar el procés constituent que s'implementarà perquè conclogui amb èxit. "Pot ser un Govern perfectament obert a determinades expressions de la societat civil, com ho és la llista. Pot haver una combinació d'aquests elements: de polítics i d'experts en determinats temes com consellers, secretaris i directors generals", ha precisat el dirigent de CDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També ha deixat clar que els consellers que han quedat fora de la llista de Junts pel sí podrien integrar-se al Govern que es nomeni perquè són "actius importants per al procés", i malgrat que ell ocupa el número 12 de la candidatura, ha negat que es postuli per ser-ho. A més del president de la Generalitat, Artur Mas, la llista de CDC per Barcelona inclou la vicepresidenta, Neus Munté, i els consellers Irene Rigau i Germà Gordó, però deixa fora Francesc Homs, Felip Puig, Andreu Mas-Colell, Meritxell Borràs, Jordi Ciuraneta, Ferran Mascarell i Jordi Jané. A la llista per Girona s'inclou el nom del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que tanca la llista i, en conseqüència, té poques opcions de sortir elegit.

Quan arribaran els ministeris

Malgrat que iniciïn el procés de transició, Rull ha constatat que Catalunya continuarà com una autonomia, per la qual cosa hauran de mantenir el nom de conselleries, però aquestes es transformaran en ministeris quan hi hagi un Estat català: "Evidentment haurem d'utilitzar la terminologia habitual en el món. Però això és una altra fase".

En relació amb la campanya electoral, ha concretat que es treballa per visualitzar el caràcter unitari de Junts pel sí, i volen fer actes conjunts i donar protagonisme a la ciutadania: "Quedarà reflectit que no són els actes d'un partit i sí d'una coalició". Segons Rull, amb l'argument que és una candidatura oberta als ciutadans aspiren a una mobilització extraordinària, de tal magnitud "com cap altra hagi fet al país i que reflectirà el moment excepcional" que es viu.

Així, pretenen dissenyar una campanya positiva, constructiva, que doni ales a l'esperança i representi una "revolta dels somriures" al servei dels catalans que vulguin votar sí el 27-S. Per aquesta raó, des de la candidatura Junts pel sí s'ha impulsat la campanya 'Fes-te candidat' que, després d'aconseguir l'objectiu que s'apuntessin 13.500 persones com a voluntàries, ara es proposa arribar a les 40.000, el mateix número de catalans que va fer possible el 9-N.

stats