Política 14/10/2014

Rull: "No és una consulta partidista, és un pas consistent en el procés"

El coordinador general de CDC defensa una "candidatura de país" en unes eleccions per obtenir un "mandat democràtic clar" i negociar amb l'estat els termes de la separació

Núria Orriols
2 min

BarcelonaEl coordinador general de CDC, Josep Rull, ha assegurat aquest dimarts, després de la reunió del comitè executiu del partit, que la consulta alternativa plantejada per Artur Mas "no és en cap cas una consulta partidista", i que pot ser "un pas molt consistent" en el procés. "La nostra determinació perquè els catalans puguin votar és clara i insubornable", ha assegurat. Així Rull ha defensat la proposta que el president de la Generalitat ha fet aquest matí perquè "dóna viabilitat" al mandat que el Govern té dels ciutadans i que afirma que "s'empara en un marc legal que existeix i no impugnat" pel govern espanyol. "Hi haurà urnes en locals públics i es podrà votar la preguntada pactada amb tots els partits a favor de la consulta", ha dit el dirigent de CDC. En aquest punt, ha cridat a la participació de "tota la ciutadania" sigui quina sigui la seva opció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, Rull ha admès que serà en unes eleccions, de caràcter plebisicitari, que es podrà obtenir "un mandat democràtic clar". En aquest sentit, ha dit que CDC defensa una "candidatura de país" entre els partidaris de la independència amb "un sol punt" al programa, que també inclogui membres de la societat civil. Les majories resultants d'aquestes eleccions serviria, segons Rull, per negociar amb l'estat els termes de la separació; i en cas d'oposició, una declaració d'independència. "Sempre hem dit el mateix", ha assegurat.

Crida a la unitat dels partits

Pel que fa al desacord entre els partits pro-consulta, Rull ha assegurat que CDC treballaria per "tornar a la unitat". Així, s'ha negat a fer "retrets" a la resta de formacions polítiques, però ha demanat a la resta de partits que aportessin solucions. "Nosaltres hem buscat sortides, ara esperem que també ens facin propostes", ha dit.

Així, per organitzar el procés alternatiu proposat per Mas, Rull ha assegurat que CDC posa "a disposició" del Govern tots els càrrecs electes de la formació per fer el 9-N, concretament, "uns 520 alcaldes, més de 4.000 regidors i tots els diputats de les cambres" del partit.

D'altra banda, el coordinador nacional de CDC també ha instat la col·laboració de la ciutadania: “Ja no ens preguntem si hi haurà 9-N, ara toca explicar a la gent que ha d’anar a votar”. Així Rull ha cridat a la participació a la consulta alternativa plantejada per Mas i "fer front al repte democràtic platenjat".

stats