Política 14/10/2020

Els CDR es manifesten a Urquinaona un any després de la sentència del Procés

Desenes de persones surten al carrer el dia que fa un any del bloqueig de l'aeroport

Mireia Esteve / Pau Esparch
2 min
Els CDR es manifesten a Urquinaona un any després de la sentència del Procés

BarcelonaSota el lema "Sentenciem-los", els CDR han tornat a sortir al carrer aquest dimecres, un any després de la sentència de l'1-O i que milers de persones prenguessin els carrers durant una setmana sencera per protestar contra la condemna dels líders independentistes. Unes protestes que van començar amb el bloqueig de l'aeroport del Prat el mateix 14 d'octubre, on es van aplegar milers de persones convocades per Tsunami Democràtic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres el Comitè de Defensa de la República del Barcelonès ho ha volgut rememorar en un escenari icònic: ha triat la plaça Urquinaona de Barcelona per manifestar-se, un dels epicentres de la protesta del 18 d'octubre de fa un any, el dia de la vaga general, i que va acabar amb aldarulls i desenes de detinguts. Des de llavors, aquest indret de la capital catalana s'ha convertit en un símbol per a aquest moviment.

Enguany, minuts després de les vuit del vespre, desenes de persones s'hi han aplegat al ritme de crits d'"independència", "1 d'Octubre, ni oblit ni perdó" i "els carrers seran sempre nostres". La protesta ha baixat per la Via Laietana, on s'han cremat banderes espanyoles, i no ha tingut en cap moment un rumb gaire definit. En un moment ha semblat que enfilaven cap al Parlament de Catalunya, però finalment han girat en una altra direcció.

La policia ha blindat amb un fort dispositiu la prefectura de la Policia Nacional de la Via Laietana –un altre indret on fa un any es van viure molts aldarulls– i els manifestants hi han passat de llarg. Aquesta vegada tot ha tingut un aire ben diferent. A més, una novetat de la manifestació d'enguany han estat les advertències dels mossos que no hi podia haver més de sis persones juntes (era una manifestació no comunicada a Interior). Fins ara, ni en la manifestació espanyolista del 12-O a Colom –on els crits i la indumentària feixista es van barrejar amb altres manifestants constitucionalistes– ni en cap altra manifestació recent s'havien sentit aquest tipus d'advertències.

Moments de tensió

A diferència de fa un any, la manifestació no ha registrat cap càrrega policial, però sí alguns moments complicats. En primer lloc, quan els Mossos han retirat la pancarta a membres dels CDR que s'havien acostat al cordó policial. Després, quan els manifestants han començat a bolcar i cremar contenidors entre el passeig d'Isabel II i la Rambla i han començat a rebre advertències de la policia catalana. En aquest punt és quan ha augmentat més la tensió. Tot i això, la policia ha començat a pujar Rambla amunt per intentar dispersar els manifestants i finalment ho ha aconseguit. També ha fet diverses identificacions i la Guàrdia Urbana ha detingut una persona per la crema de contenidors a la Rambla. Passades les 10 de la nit, la marxa es donava per dissolta, cosa que evidenciava la diferència abismal respecte a la protesta de fa 12 mesos. Llavors va ser molt més multitudinària i accidentada.

stats