Política 17/12/2020

El CGPJ insta el Congrés a escoltar Europa, jutges i fiscals abans de reformar la llei

La cúpula judicial adverteix que no fer-ho incompleix el tractat de la Unió Europea

Ot Serra
2 min
Ple del Consell General del Poder Judicial per discutir la resposta a la reforma de la llei impulsada per PSOE i Podem

MadridPer una àmplia majoria, amb 16 de 21 vots a favor, el ple del Consell General del Poder Judicial ha acordat instar el Congrés a demanar el criteri de diversos sectors abans de reformar la llei orgànica del Poder Judicial (LOPJ). En una reunió aquest dijous, l'òrgan de govern dels jutges ha remarcat la necessitat que la cambra baixa demani un informe al mateix CGPJ, a la Comissió de Venècia de la Comissió Europea i a les associacions de jutges i fiscals, així com a altres entitats i institucions públiques vinculades a l'administració de justícia. Els vocals Álvaro Cuesta, Clara Martínez de Careaga, Rafael Mozo, Concepción Sáez i Pilar Sepúlveda, de tall progressista, faran un vot particular.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Aquesta exigència de donar audiència a totes les parts implicades ha estat establerta per les institucions europees, intepretant el que disposa l'article 19.1, paràgraf segon, del Tractat de la Unió Europea (TUE) en relació al respecte als principis propis de l'estat de dret, entre els quals ocupa un lloc destacat la independència judicial, que constitueix el fonament de la UE. La infracció d'aquesta exigència pot desencadenar el mecanisme de resposta previst en l'article 7 del TUE", advertex el comunicat del CGPJ. Aquest precepte habilita el Consell Europeu per enviar un avís a un estat membre davant la possibilitat que es cometi una "violació greu".

És la segona vegada que el CGPJ es posiciona davant les intencions del PSOE i Unides Podem al Congrés. En aquest cas es refereix a la proposició de llei que busca modificar la LOPJ per desposseir l'òrgan de govern dels jutges amb el mandat caducat de les funcions de fer nomenaments discrecionals. Aquest mateix dijous el ple ha acordat algunes designacions importants, com la presidència de la sala social de l'Audiència Nacional, que ostentarà el magistrat José Pablo Aramendi.

Sobre la primera reforma que van impulsar els partits que conformen el govern espanyol, el 28 d'octubre passat el CGPJ es va dividir. El text final, amb 13 vots a favor, defensava no valorar la proposta del PSOE i Unides Podem, però ja advertia que seguia amb "preocupació" la possibilitat que la iniciativa que buscava rebaixar la majoria necessària per nomenar els vocals del CGPJ vulnerés la independència judicial.

Enèsima petició per renovar el CGPJ

El comunicat elaborat aquest dijous, a més, torna a insistir en la necessitat de renovar l'òrgan de govern dels jutges. Està en funcions des del 4 de desembre del 2018 i els grups parlamentaris no es posen d'acord per desbloquejar la situació. El president espanyol, Pedro Sánchez, va trucar al líder de l'oposició, Pablo Casado, dimarts a la tarda per tornar a demanar-li que s'assegui a negociar. El president del PP, però, va mantenir-se ferm en les seves condicions: que es trobi un sistema menys polititzat, que Podem quedi al marge de la negociació i que es retirin les propostes que la coalició ha introduït al Congrés per modificar la llei. No hi va haver avenços i la situació continua bloquejada.

stats