Política 02/12/2017

La CUP busca un pacte per desplegar la República

Els cupaires proposen a JxCat i ERC aplicar els resultats del referèndum

Laia Vicens
3 min
Unes 400 persones es van concentrar ahir per protegir la seu de la CUP i rebutjar la manifestació convocada  per l’extrema dreta.

BarcelonaQuan falten menys de dos dies perquè comenci la campanya electoral, Junts per Catalunya, ERC i la CUP s'afanyen a acordar una fórmula comuna per incloure-la en els seus programes electorals. ERC i Junts per Catalunya van acordar nou punts, que passaven per fer possible la plena independència i el desplegament de la República a través d'una "negociació bilateral amb l'estat espanyol i alhora amb la Unió Europea". La CUP, però, va arrufar el nas amb la proposta, que considerava que "supeditava la voluntat popular a la decisió de l'Estat". Ahir els anticapitalistes van insistir en la via unilateral com l'única sortida possible i van proposar formalment a ERC i el PDECat que els nou punts es redueixin a tres i que el primer sigui "el compromís de fer efectiva la República com un nou estat independent d'acord amb el mandat de l'1-O i la proclamació del 27 d'octubre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons va explicar la número 2 de la CUP, Maria Sirvent, els tres partits estan en negociacions per arribar a un acord, encara que les posicions estan una mica allunyades a hores d'ara. La directora de la campanya de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio que hi havia una negociació sobre tres punts, i va explicar que el primer era per reivindicar el resultat del referèndum de l'1-O i remarcar que aquell va ser el "resultat legítim". Ahir la número 2 de la llista d'ERC i secretària general del partit, Marta Rovira, tampoc va dir res sobre fer efectiva la República, com planteja la CUP, sinó que va apostar perquè l'independentisme es "posi d'acord" per tornar a "legitimar els mandats democràtics" que es van obtenir a les eleccions del 27 de setembre del 2015.

Llibertat i procés constituent

En els altres dos punts les posicions estan molt més a prop. Els tres partits independentistes estan d'acord a exigir l'alliberament dels presos i retirar les forces de seguretat espanyoles per tenir el "control efectiu del territori", i a arribar a un gran acord de país per tirar endavant el procés constituent. La CUP no va voler precisar si aquests punts seran una línia vermella per a possibles futures votacions al Parlament. "Són punts sobre la taula i després ja veurem amb la militància aquesta possibilitat", va dir Sirvent.

Demà, poques hores abans que comenci la campanya, es tornaran a reunir per seguir negociant.

Puigdemont no s'inclina per redactar punts en comú

En relació amb els punts en comú que defensa la CUP, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit aquest diumenge en una entrevista a 'Nació Digital' que no creu que s'hagi "d'explicitar en un paper" que ERC, Junts per Catalunya i la CUP defensen una "mateixa causa". Puigdemont considera que aquesta "mateixa causa" pot tenir "veus i accents diferents".

"Crec que cap independentista, voti el que voti, té cap dubte sobre què volem fer la gent d'ERC, Junts per Catalunya, la CUP i potser més gent i tot", ha assegurat Puigdemont en una crida a "frenar el cop d'estat del 155". Així doncs, ha apuntat des de Brussel·les que "és evident que ningú ha de tenir cap dubte que la derrota del 155 serà a moltes mans, coral, i la resposta ha de ser col·lectiva".

Puigdemont ha assenyalat que "ho ha de fer el poble amb els vots". "Ells tenen la força dels advocats de l'Estat, dels fiscals, dels jutges i de l'aparell mediàtic, però no han guanyat mai la força de les urnes, i ara la tenim a l'abast i estem disposats a fer-la servir tots nosaltres, sense excepció".

Concentració ultra a la seu anticapitalista

La concentració d'extrema dreta convocada ahir a les portes de la seu de la CUP a Barcelona es va trobar amb uns 400 militants de la formació anticapitalista que van respondre a la crida del partit per protegir el seu local. A dins el consell polític de la CUP es reunia per tancar el programa electoral, mentre que a fora els concentrats cridaven "Fora feixistes dels nostres barris" i "No passaran". Encara que la concentració ultra estava programada a les 12 h, els simpatitzants cupaires s'hi van començar a aplegar abans de les 11 h, entre ells els exdiputats de la CUP David Fernàndez i Julià de Jòdar, i l'exlíder de Podem Albano Dante Fachin.

La manifestació, convocada per la plataforma ultra Por España me Atrevo, va reunir menys de 50 persones. Van entonar càntics com "'Agua y jabón es la solución'", "'I-inte-inteligencia'" o "'No estáis solos, estáis con los piojos'", i van encendre unes bengales mentre sonava l'himne d'Espanya amb la lletra de Pemán. Van marxar sense causar incidents enmig d'un fort control policial.

stats