Política 13/09/2016

La CUP respon a la Fiscalia: "Continuarem lluitant, cremant i tot el que sigui necessari per la llibertat"

El diputat cupaire Benet Salellas titlla Espanya de "monarquia turca" i lamenta que la resposta a la Diada sigui la repressió

Núria Orriols
2 min
Benet Salellas: "Si es manté la clau d’excepcionalitat de la legislatura, nosaltres hi continuarem sent"

BarcelonaDesprés que la Fiscalia hagi iniciat una investigació sobre la crema de fotos del rei i de la Constitució a la manifestació de l'esquerra independentista de la Diada, la CUP ha respost amb contundència: "Continuarem lluitant, cremant i tot el que faci falta per la llibertat del nostre poble".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat cupaire Benet Salellas ha defensat aquest dimarts, des del Parlament, que aquesta és una pràctica "històrica" del moviment independentista i que es tracta d'un "instrument polític" que s'emmarca en la llibertat d'expressió. En aquest sentit, ha titllat l'estat espanyol de "monarquia turca" i ha lamentat que l'única resposta a les mobilitzacions de l'Onze de Setembre hagi estat la "repressió i la Fiscalia".

A més, Salellas ha recordat que ja hi va haver una polèmica similar l'any 2007 i que el cas es troba ara al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, després que el Tribunal Constitucional dictaminés que la pràctica no estava emparada per la llibertat d'expressió –tot i un vot particular subscrit per quatre magistrats que pensaven el contrari. La resposta, en aquell cas, va ser "desbordar" les instàncies judicials espanyoles amb una crema massiva de fotos del rei.

Basant-se en l'anterior actuació dels Mossos d'Esquadra l'any 2007 –en què, segons Salellas, feien informes "molt més incriminatoris que els de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional– ha demanat al departament d'Interior de la Generalitat que "no cal que sigui el primer de la classe en repressió a la dissidència política" i que, en aquests casos, "han de saber definir el seu paper quan es tracta de defensar els drets fonamentals". En aquest sentit, ha afegit que que no pot ser el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, autor de la llei de seguretat ciutadana (o 'llei mordassa'), qui defineixi el què és la llibertat d'expressió.

stats