Política 18/06/2019

La CUP trasllada a Torra la necessitat d'un exercici "material" del dret d'autodeterminació per la via unilateral

La formació anticapitalista demana al Govern acabar amb el "simbolisme i la retòrica"

Ot Serra
2 min
El diputat de la CUP Carles Riera, en roda de premsa

BarcelonaLa CUP mostra la seva predisposició a acordar una estratègia unitària del camp sobiranista per respondre a una eventual sentència condemnatòria del Tribunal Suprem en el judici del Procés, però reclama que ha de suposar l'exercici "material" del dret d'autodeterminació. En roda de premsa al Parlament, el diputat cupaire Carles Riera ha subratllat que el "camí no pot passar per cap forma de pacte ni negociació amb l'Estat; només a través del conflicte i la confrontació democràtica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A criteri de la CUP, aquesta ronda de consultes que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha començat amb els partits i entitats independentistes i que aquest dimarts ha continuat amb la formació anticapitalista i Demòcrates, ha de servir per "dibuixar una estratègia clara i contundent per arribar" a l'exercici del dret d'autodeterminació. Així, Riera ha indicat que la resposta a la sentència d'un judici que qüestiona la "legitimitat de la protesta i la desobediència civil" ha de venir de les institucions i ha d'obrir un cicle de mobilitzacions populars. "No ha de generar un moment de resposta en clau antirepressiva, sinó que seria important que vagi més enllà", ha destacat el diputat.

Riera s'ha agafat també a la frase de Jordi Cuixart en el seu al·legat final al judici –"Ho tornarem a fer"–, però ha advertit que aquesta vegada "s'ha de fer bé". "Es van fer coses bé, altres es van fer malament i algunes no es van fer. Ara ho tornarem a fer, però bé", ha insistit el representant del partit de l'esquerra independentista, convençut que un programa que defensi els drets polítics, civils i socials apel·la al 80% de la societat catalana. És en aquest sentit que la CUP ha posat sobre la taula a Torra un "gir radical" en la seva governabilitat perquè Catalunya assoleixi una "sobirania real" dels seus recursos bàsics i dels serveis públics.

En aquest punt, Riera s'ha mostrat crític amb l'executiu i ha demanat posar fi a la "retòrica i el simbolisme" i treballar per arribar a un "nou moment" que reuneixi les "garanties" per fer triomfar l'exercici del dret d'autodeterminació. Amb tot, la CUP no es mulla sobre com s'ha de concretar i ha avisat que la mateixa formació anticapitalista es troba en un debat intern de caràcter "polític i estratègic". "Tenim diverses opcions i estratègies sobre la taula, però el que tenen totes en comú és una qüestió: que només vindrà d'un exercici unilateral", ha afegit.

stats