Política 16/01/2018

La CUP descarta de moment formar part de la mesa del Parlament perquè no té una proposta de JxCat ni d'ERC sobre la taula

Asseguren que no se'ls ha ofert una entrada "directa" en els termes que havien plantejat

Núria Orriols
2 min
La CUP registrarà abans de dimarts una marca blanca per evitar ser exclosa d'una hipotètica llista unitària

BarcelonaQuan falten menys de 24 hores per a la constitució del Parlament, la composició de la mesa segueix sent una incògnita. També sobre quines formacions hi acabaran entrant. Tot i que dissabte, en el consell polític, els anticapitalistes van decidir formar part de la mesa sempre que es garantís el desplegament de la República, aquest dilluns la portaveu del secretariat, Núria Gibert, ha assegurat que no tenien una proposta en aquestes termes sobre la taula. Ni per part de Junts per Catalunya ni per part d'ERC. Tanmateix, ha admès que en les pròximes hores seguiran les reunions i que hi pot haver canvis d'últim moment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a formar-ne part posteriorment -si abans de demà a les 11.00 h els negociadors no aconsegueixen arribar a un acord- Gibert ha dit que no ho han valorat. Si fos així, haurien de plantejar-s'ho als òrgans de la formació que pertoquen. Ha assegurat que ells van debatre sobre una entrada a la mesa "directa" i "diàfana" i que, per contra, no se'ls ha presentat una entrada "sense condicions".

El cap de setmana la CUP va condicionar la seva participació a la mesa a la creació de dues comissions: una d'investigació sobre el referèndum de l'1 d'octubre i una altra d'estudi sobre la concreció i materialització de la República Catalana, dues propostes que podrien brindar l'enèsim pols judicial amb l'estat espanyol i posar en risc els diputats que estan sent investigats al Tribunal Suprem per sedició i rebel·lió.

La CUP avisa Puigdemont que no condemnar la corrupció pot condicionar la investidura

D'altra banda, la CUP ha considerat "corresponsable" aquest dilluns Carles Puigdemont del finançament irregular de CDC i li ha exigit responsabilitats polítiques, també al PDECat. Ha constatat que Junts per Catalunya es va presentar a les eleccions com una coalició electoral entre el PDECat i CDC i que s'ha beneficiat dels seus drets electorals.

Gibert ha demanat al president de la Generalitat que faci "un favor al Procés" i faci un reconeixement de la corrupció, que doni explicacions sobre les donacions d'empreses i els motius. "Que faci net en tots els sentits", ha afirmat.

stats