Política 09/11/2017

Puigdemont, sobre la sentència a Forcadell: "Per permetre parlar i votar! Així és la democràcia espanyola"

Totes les reaccions a la presó provisional imposada pel jutge a la presidenta i els membres de la mesa del Parlament

Ara
3 min
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, sortint del Tribunal Suprem.

BarcelonaDesprés de conèixer la sentència del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llanera, que ha decretat presó eludible amb una fiança de 150.000 euros per a Carme Forcadell, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont ha reaccionat a Twitter lamentant que la presidenta del Parlament faci nit a presó "per haver permès el debat democràtic. Per permetre parlar i votar! Així és la democràcia espanyola", s'ha queixat.

També en un tuit, el vicepresident Oriol Junqueras ha enviat una "abraçada immensa" als membres de la mesa i ha assegurat que "per molt llarga que sigui la tempesta, el sol sempre torna a brillar entre els núvols".

La presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, ha fet una crida a no normalitzar la repressió, i ha deixat clar que la presó sota fiança per als membres de la mesa "no és una bona notícia". Sobre Forcadell, que podria passar almenys aquesta nit a presó, Boya ha dit que només "ha permès el debat al Parlament". Amb tot, s'ha mostrat convençuda que la decisió judicial és "fer-nos mal col·lectivament" i ha conclòs: "No pararem. Els estem guanyant"

S'hi ha sumat el cap de files d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch: "Per deixar parlar. Per permetre el debat. No ens faran callar. Ens tens al teu costat, presidenta Forcadell", ha reaccionat.

El diputat republicà al Congrés Joan Tardà ha acompanyat la seva reacció amb una foto de Carme Forcadell, i ha posat en valor la seva "dignitat [...] davant de tanta injustícia, intolerància i catalanofòbia".

Per la seva banda, Albano Dante Fachin ha assegurat que el fet que "Carme Forcadell passi una sola nit a la presó en el país governat per una cort de lladres com la del PP no és tolerable. El 21-D hem de posar aquesta gent al seu lloc. Els hem de derrotar".

La també ex-Podem Àngels Maria Castells ha enviat "una abraçada fortíssima" a Forcadell i li ha dit: "No suporten la valentia. Dempeus, com sempre, seguim. T’esperem i agraïm la dignitat".

El diputat de Junts pel Sí i portaveu de Demòcrates Antoni Castellà ha considerat que la decisió és pròpia d'una dictadura: "Primer reprimeixen brutalment i després una mica menys i si et descuides encara has de donar les gràcies. Tots són innocents, retireu els càrrecs!! Els volem tots a casa!", ha afegit.

El tinent d'alcalde de Badalona, José Téllez, (Guanyem Badalona) ha fet notar que Joan Josep Nuet es lliura de presó i de fiança pel fet d'haver votat diferent de la resta d'acusats, cosa que al seu parer posa en evidència que la causa és ideològica i que els independentistes empresonats són presos polítics.

L'expresident Artur Mas, a diferència de moltes altres cares visibles del món sobiranista, ha reaccionant assegurant que, després de la decisió judicial es veu "una mica de llum". Ho ha afirmat en declaracions al programa '8 al Dia' de 8TV, en què ha afirmat que "tot i l'aberració que significa tot plegat, avui la declaració del jutge sobre la mesa té bona pinta". També ha afirmat: "Tot això no s'hauria d'estar produint. No estic complagut, però tenint en compte les circumstàncies, i dins un panorama ombrívol, veiem una mica de llum".

La reacció de la Intersindical CSC, que va convocar la vaga general d'aquest dimecres, ha reaccionat de manera molt clara exigint la llibertat de tots els empresonats.

El PSC veu les mesures cautelars "més proporcionades"

Salvador Illa, secretari d'organització del PSC, ha dit en una entrevista al 3/24 que les mesures cautelars aplicades a Forcadell i la resta de membres de la mesa del Parlament són "més proporcionades" que les que l'Audiència Nacional va imposar als consellers que ara són a presó. El PSC va qualificar la decisió judicial sobre els membres del Govern de "desproporcionada".

stats