Política 16/09/2019

Carles Riera assegura que la desobediència institucional és un dels esculls per a la unitat independentista

El diputat cupaire diu que només són partidaris d'avançar eleccions si el Govern no camina cap a l'autodeterminació

Ara
2 min
Riera: "El canvi de consellers és el punt culminant de la claudicació davant l'estat espanyol"

BarcelonaEl principal escull per assolir la unitat estratègica de cara a una resposta a la sentència de l'1-O és, per a la CUP, la desobediència institucional. El diputat cupaire Carles Riera ha assegurat que "un dels desacords" que fan que a hores d'ara "no sigui possible la unitat estratègica de l'independentisme" és en un dels escenaris que hi ha sobre la taula per respondre a la sentència: la desobediència civil i la institucional. "Nosaltres creiem que hi ha d'haver desobediència civil i institucional. En canvi, JxCat i ERC plantegen que hi ha d'haver mobilització al carrer però que hi ha d'haver estabilitat institucional", ha afirmat Riera. I ha afegit: "I això fa que no hi hagi unitat estratègica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tenim una concepció diferent del que és enfortir les institucions", ha criticat el diputat cupaire. Així, mentre que per als anticapitalistes un "enfortiment de les institucions" passaria perquè estiguessin disposades a "desobeir amb totes les seves conseqüències", JxCat i ERC "volen reforçar les institucions autonòmiques i el seu funcionament autonòmic", ha assegurat Riera. De tota manera, el diputat anticapitalista ha assegurat que hi continuen havent "converses" entre els diferents actors independentistes per llimar diferències, però ha admès que a hores d'ara encara no hi ha "consensos".

Els cupaires defensen que la resposta a la sentència ha de passar per crear les "condicions" per tornar a exercir el dret a l'autodeterminació. En aquest sentit, asseguren que l'única manera de forçar l'Estat a negociar és crear un "procés sostingut i creixent de desobediència civil" que vagi acompanyat de "l'exercici de la sobirania" des de les institucions". Un escenari que, per a Riera, no va en concordança amb els plantejaments de JxCat i ERC de formar un govern de concentració. "No podem formar un govern de concentració ni aprovar els pressupostos, perquè són autonòmics i no tenen cap plantejament des del punt de vista de sobiranisme. No podem entrar en el curtterminisme", ha argumentat.

Eleccions si el Govern no fa "cap pas cap a l'autodeterminació"

Carles Riera, d'altra banda, ha tornat a rebutjar un avançament electoral com una resposta a la sentència de l'1-O: "No és una resposta política a la sentència". I ha tornat a posar l'escenari de la desobediència civil i institucional per "exercir l'autodeterminació" com els plantejaments idonis per respondre a la decisió del Tribunal Suprem. Ara bé, Riera és partidari de convocar eleccions si el Govern "continua com fins ara: sense cap pas cap a l'autodeterminació": "Si això ha de seguir així, més val que hi hagi eleccions". "L'independentisme ha de liderar el canvia en aquest país", ha afirmat.

stats