Política 01/11/2018

Casado acusa Sánchez d'"humiliar Espanya" davant l'acusació per sedició de l'Advocacia de l'Estat

Josep Costa (JxCat) ho troba un "engany" i no un "gest" perquè les penes "poden ser les mateixes"

Ara
2 min
El president del PP, Pablo Casado, durant una intervenció en un acte a Almeria a finals de setembre.

BarcelonaIndignació de Pablo Casado davant l'acusació de l'Advocacia de l'Estat en la causa contra els líders independentistes al Tribunal Suprem. El president del PP ha acusat Pedro Sánchez "d'humiliar Espanya" per, al seu entendre, haver "forçat" l'òrgan depenent del ministeri de Justícia a "desmarcar-se de la fiscalia i no acusant per rebel·lió els colpistes". En una piulada a Twitter, Casado considera que Pedro Sánchez està "inhabilitat per governar" i li demana que convoqui eleccions "ja".

És previsible que les forces de la dreta de l'espectre polític espanyol, PP i Cs, es facin sentir aquest divendres quan es comuniquin les acusacions de la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. Després que el mateix president del govern espanyol hagi manifestat en públic que no veu rebel·lió en el referèndum de l'1 d'octubre, el parer del PSOE es pot veure confirmat en l'escrit de l'Advocacia, que haurà d'argumentar per què no veu violència en els fets de l'octubre de 2017, a diferència de la fiscalia i del relat que s'ha sostingut al Tribunal Suprem durant tota la instrucció.

Des del PP, s'ha sumat a Casado el secretari general, Teodoro García Egea, que ha insistit en considerar el govern espanyol un "col·laborador" del "colpisme". "Està d'acord Susanna Díaz en abandonar la defensa de la Constitució i la llei?", s'ha preguntat.

Tal com publica l'ARA, l'Advocacia de l'Estat acusarà els nou líders independentistes empresonats per sedició i malversació de fons públics i el líder del PP ja s'ha avançat a la confirmació final. De fet, en un acte de campanya de les eleccions andaluses a Huelva, Casado ja ha vaticinat la diferència de criteri. "És gravíssim, i ho fan per mandat dels socis independentistes, perquè al final s'està manant des de darrer dels barrots de la presó", ha opinat.

Albert Rivera no ha volgut ser menys i també s'ha afegit a les crítiques al president del govern espanyol. "[Sánchez] està utilitzant el poder executiu per beneficiar els que van donar un cop contra la nostra democràcia i ho farà per indultrar-los si els condemnen els tribunals. Imunitat a canvi de suports: immoral", ha dit a través de Twitter.

JxCat: "No és un gest, és un engany"

Des de la banda independentista, també ha reaccionat el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, que ha criticat que l'Advocacia de l'Estat acusi per sedició els líders independentistes. "No és per res, però entre acusar per rebel·lió amb malversació (15 a 25 anys) o acusar per sedició (10 a 15 anys) i malversació (8 a 12 anys), no hi ha diferència significativa. Al final la pena pot acabar sent la mateixa. Que no ens enredin: això no és cap “gest”, és un engany, ha dit en una piulada a Twitter.

stats