Política 09/01/2015

Castro desestima el recurs i confirma que la infanta Cristina serà jutjada

A la defensa de la germana del rei Felip VI només li queda l'opció d'un recurs de queixa davant l'Audiència de Palma

Antònia Artigues
3 min
La infanta podria estudiar separar-se

PalmaEl jutge José Castro ha desestimat el recurs de la defensa de la infanta Cristina contra l'obertura de judici oral, fet que reafirma que la germana del rei Felip VI s'haurà d'asseure a la banqueta dels acusats en el judici del cas Nóos, al costat del seu marit, Iñaki Urdangarin, i els altres acusats, entre els quals, l'expresident del Govern balear Jaume Matas, actualment a la presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La desestimació del recurs de la defensa de la infanta, que s'acaba de comunicar ara, no ha estat cap sorpresa. Cal recordar que el mateix José Castro, en la interlocutòria d'obertura de judici oral, ja advertia que la resolució no es podia recórrer. Per aquest motiu no l'ha admès a tràmit.

Ara, l'únic camí que li queda a la defensa de la infanta Cristina per intentar evitar la banqueta dels acusats és elevar un recurs de queixa a l'Audiència de Palma. En aquest cas, seria l'Audiència la que resoldria si Castro havia de donar o no tràmit al recurs plantejat pels advocats de la filla de Joan Carles I. Tanmateix, serà molt difícil que l'Audiència resolgui estimant la queixa, perquè oficiosament els magistrats han deixat entreveure que entenen que la interlocutòria d'obertura de judici oral no és recurrible. Per tant, la sorpresa seria que corregissin la decisió de Castro. Així, es pot dir que la infanta té ja un peu a la sala de vistes.

El 22 de desembre, el jutge Castro va obrir judici oral contra la germana del monarca espanyol com a presumpta col·laboradora en dos delictes fiscals suposadament comesos pel seu marit, Iñaki Urdangarin, en camuflar guanys que hauria d'haver tributat a l'IRPF a través de la societat Aizoon, de la quan eren socis Cristina de Borbó i el duc de Palma. A més de dur-la a judici, Castro va ordenar a la infanta la constitució d'una fiança de responsabilitat civil de quasi 2,7 milions, que ha de formalitzar –amb diners, avals o béns– a finals d'aquest mes de gener. En cas que no ho faci, es procedirà, per part del jutjat de Castro, a l'embargament de béns de la seva propietat per fer front a les eventuals responsabilitats civils o multes.

El debat del cas Infanta

La infanta s'enfronta a una petició de penes que sumen 8 anys de presó que reclama per a ella l'acusació popular de Manos Limpias. No l'acusen ni el fiscal anticorrupció –que sí l'insta que pagui 600.000 euros com a responsable civil a títol lucratiu per haver-se beneficiats dels diners defraudats pel seu marit– ni l'Agència Tributària.

Aquest fet és el principal debat jurídic del cas Infanta. La defensa entén que no es pot dur a judici la infanta si ni el fiscal ni la part perjudicada (Hisenda) ho reclamen, en aplicació de l'anomenada doctrina Botín. Castro, per la seva banda, entén –igual que va apuntar l'Audiència– que pels delictes fiscals que s'imputen a Cristina de Borbó, Fiscalia i Hisenda sí que ja acusen; en concret, Urdangarin com a autor.

Castro considera, també, que els delictes imputats a la infanta afecten un bé col·lectiu: la hisenda pública, que, segons va recordar el jutge, "som tots". Per això, com que es tracta d'un bé col·lectiu, està legitimada una acusació popular per instar, en contra del criteri del fiscal i de l'advocacia de l'Estat, l'obertura de judici contra una persona a la qual s'imputa un delicte d'aquesta naturalesa.

Tot i que no es pot dir que el tema estigui tancant del tot, perquè s'haurà d'esperar a veure si la defensa presenta queixa davant l'Audiència i a la seva resolució, sí que es pot donar per segur que la infanta s'asseurà a la banqueta. Almenys, el primer dia, perquè també entra al guió que la defensa plantegi qüestions prèvies a l'inici del judici.

stats