Política 16/02/2018

Sànchez i Cuixart demanen "unitat" als partits sobiranistes per formar Govern

Milers de persones reclamen la llibertat dels presos quan fa 4 mesos que els Jordis són a la presó

Mireia Esteve / Ruth Pérez
4 min
La plaça de Sant Jaume, il·luminada pels mòbils per reclamar la llibertat dels presos

BarcelonaQuatre mesos. Aquest divendres fa quatre mesos que els líders de l'ANC i d'Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, van entrar a la presó de Soto del Real, després que la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela decretés per a ells presó provisional sense fiança acusats d'un delicte de sedició. Quatre mesos després, però, l'independentisme no s'ha cansat de sortir al carrer per demanar la llibertat de tots dos, a més de la del vicepresident, Oriol Junqueras, i del conseller d'Interior, Joaquim Forn, tancats a Estremera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest divendres a la tarda, l'ANC i Òmnium han convocat l'enèsima manifestació per mostrar el seu suport als presos i demanar la seva llibertat. Aquesta vegada l'han convocat davant la plaça Sant Jaume, on ha començat amb quatre minuts de silenci, un per cada mes que els Jordis han sigut a Soto del Real, i que els manifestants han acompanyat amb una encesa de llums col·lectiva i amb el so d''El cant dels ocells'.

Manifestants a la plaça Sant Jaume

La plaça Sant Jaume s'ha omplert de gom a gom, i els manifestants han tornat a cridar "Llibertat" i "No esteu sols". Entre els representants polítics han assistit a la concentració el president del Parlament, Roger Torrent, el diputat de JxCat Eduard Pujol i la diputada de la CUP Maria Sirvent, així com representants d'ERC, com el regidor a l'Ajuntament de Barcelona Alfred Bosch, i dels comuns, com ara Joan Josep Nuet. Paral·lelament, a totes les poblacions catalanes també s'han organitzat concentracions davant els ajuntaments.

Crida a la unitat dels partits per formar govern

Des de la plaça Sant Jaume, els manifestants han iniciat un recorregut de quatre quilòmetres fins a l'antiga presó Model. Davant l'edifici, ara en desús, el nebot de Jordi Cuixart, Pol Leiva, ha llegit la carta que el president d'Òmnium enviava des de la seva cel·la de Soto del Real: "No hi ha justícia sense llibertat. Ni aïllats, ni desanimats, sinó més units i amb més determinació que mai", i ha demanat als partits "enfortir els grans consensos i posar en valor tots els èxits de país".

També amb la unitat com a base, Oriol Sànchez, el fill Jordi Sànchez, ha expressat la "impaciència" de l'expresident de l'ANC "perquè les unitat entre els sobiranistes es preservi, recuperem el govern i la normalitat, i el 155 desaparegui", i s'ha mostrat convençut que "ho farem, i que preservarem el valor de la unitat i el mandat de les urnes".

Una tesi que prèviament ja havia defensat el portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, a la plaça Sant Jaume, on ha demanat unitat a tots els partits polítics per formar govern el més aviat possible. En aquest sentit s'ha mostrat convençut que "els partits polítics aparcaran les diferències legítimes" que ara tenen per construir govern. Mauri, però, també ha tingut paraules per la proposta del govern espanyol d'introduir l'opció de triar el castellà com a llengua vehicular a l'escola. I en aquest sentit ha sigut contundent: "El model d'escola catalana no es toca". Així, Mauri, ha avisat que "no aconseguiran dividir" la ciutadania "per raons de llengua i origen". "Si el franquisme no ho va aconseguir, no ho aconseguiran ara", ha avisat.

Al final de l'acte també hi ha participat l'exlíder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, que ha assegurat que "aquest poble no oblidarem els que s'ho han deixat tot perquè la gent pugui parlar", en referència als Jordis i al vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d'Interior Joaquim Forn. Ha reconegut que, tot i ser difícil, és imprescindible que s'alcin les veus a l'estat espanyol en contra de les "injustícies" ja que, ha afirmat, "això és la fraternitat: alçar-se contra les injustícies". Fachin, a més, ha advertit: "No vindrà mai el país just que voleu mentre hi hagi Sànchez, Cuixart, Junqueras i Forn a la presó".

"No defallirem"

Abans de recórrer els quatre quilòmetres fins a la Model, a la plaça Sant Jaume diversos representants d'entitats socials han llegit el manifest de l'ANC i Òmnium en què han denunciat la "injustícia" de l'empresonament dels Jordis: "No defallirem, seguirem alçant la veu per denunciar tants cops com calgui aquesta injustícia majúscula". Els Jordis són a la presó acusats d'un delicte de sedició per les manifestacions del 20 de setembre davant el departament d'Economia. Les entitats sobiranistes han tornat a denunciar que el dret a manifestació és "un dret bàsic en qualsevol democràcia": "Aquí l'Estat actua com una dictadura: ens jutgen i ens priven de llibertat per manifestar-nos pacíficament", han recalcat.

Per la seva banda, el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, ha alertat que la situació que viu Catalunya és una autèntica "presó", en referència a l'aplicació de l'article 155 i als presos que continuen a Soto del Real i Estremera; per això ha advertit: "No podem normalitzar l'existència de presos polítics al nostre país". Alcoberro ha tornat a posar en valor el suport de la ciutadania que han rebut els presos des del minut zero i ha tornat a denunciar l'actuació del govern espanyol amb Catalunya. "No ens perdonen que l'1-O més de dos milions de ciutadans anéssim a votar i defenséssim les nostres urnes i les nostres escoles", ha argumentat Alcoberro, que ha posat en valor la via de "l'autodeterminació" que l'independentisme va triar per proclamar la República Catalana.

stats