Política 07/11/2017

El jutge manté com a investigats els vuit professors de la Seu d'Urgell després de prendre'ls declaració

El magistrat estudia si haurien pogut cometre un possible delicte d'incitació a l'odi pel tractament que van fer a classe de l'1-O, arran d'onze denúncies de particulars

Ara
3 min
Un grup de professors de la Seu d'Urgell arriben al jutjat per declarar per l'1-O

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 1 de la Seu d'Urgell ha decidit, després de prendre'ls declaració, mantenir com a investigats per un suposat delicte d'incitació a l'odi els vuit mestres de tres escoles de la Seu d'Urgell pel tractament que van fer a classe dels fets de l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons informa el TSJC, el jutge no ha demanat mesures cautelars per als docents i, de moment, no ha acordat cap altra diligència al respecte de la investigació que està duent a terme arran de les denúncies d'onze particulars.

En les respectives declaracions, els mestres han contestat a les preguntes que se'ls han formulat tot negant els fets pels quals se'ls investiga, segons ha detallat l'advocat d'un d'ells. Els vuit docents investigats estaven citats a declarar aquest dimarts al jutjat de la Seu d'Urgell.

En concret, es tracta del director i quatre mestres del col·legi públic Mossèn Albert Vives, la directora i un mestre de l'escola Pau Claris i la directora de l'escola La Salle. Segons les denúncies, un dels alumnes hauria sofert ''humiliacions, insults i fins i tot agressions'' perquè la seva mare és guàrdia civil, cosa que coneixen la resta de companys i professors.

En aquest sentit, el jutge volia saber si hi va haver comentaris fets per diversos mestres així com si són responsables de determinades ''actituds'' per motivar als alumnes a fer aquests suposats comentaris. Els fets contra el fill de la guàrdia civil haurien tingut lloc el 3 d'octubre, dos dies després del referèndum.

Els professors dels col·legis Albert Vives, Pau Claris i La Salle han demanat als seus companys que evitin manifestacions a la rodalia dels jutjats durant les declaracions. El 18 d’octubre, els representants de les famílies que els van denunciar -entre les quals un matrimoni de guàrdies civils que va assegurar que s’havia humiliat el seu fill- van ratificar la denúncia al jutge de la Seu d’Urgell.

Ahir, representants de la Comissió de Suport a l’Escola Catalana de la Seu d’Urgell van lliurar a l’ajuntament de la ciutat les més de 40.000 signatures recollides en suport al manifest en defensa de l’escola catalana. També l’Associació de Mestres Rosa Sensat va mostrar el seu suport als docents citats.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla (PDeCAT), va rebre els membres d’aquesta comissió, que van fer una valoració “molt positiva” de la resposta ciutadana que s’ha obtingut en favor del manifest. “L’escola de la Seu ha sigut sempre un model de cohesió social, de bon aprenentatge, de col·laboració entre els diferents centres educatius, així com un bon model d’ascensor social”, va defensar l’alcalde després de la trobada.

També la consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, va expressar ahir el suport als vuit mestres que hauran de declarar al jutge per un possible delicte d’odi després de tractar l’actuació policial de l’1-O a classe.

“La llibertat d’expressió també és educació. No tolerem assetjament judicial als mestres. No tenim por”, va expressar Ponsatí a Twitter des de Bèlgica, on és juntament amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i tres consellers del seu executiu.

Canvi de classe

Un d’aquests centres, després de rebre les queixes, va canviar els nens de grup perquè ja no tinguessin aquella mestra, i va alertar els altres docents perquè estiguessin al cas de qualsevol conflicte sobre la situació política. També haurien ofert a les famílies el suport dels psicòlegs de l’equip d’atenció pedagògica del centre, que haurien rebutjat. Tot i això, com a mínim tres famílies haurien acabat denunciant el cas a la Guàrdia Civil.

stats