Política 14/12/2015

Ciutadans respon a Colau vinculant Podem amb "els amics d'ETA"

Girauta defensa el seu passat al PP: "Mentre uns són al costat dels amics dels assassins, nosaltres érem amb els assassinats"

Gerard Pruna
2 min
El cap de llista de C's per Barcelona, Juan Carlos Girauta, en una roda de premsa a l'agència Efe / Begoña Fuentes (ACN)

BarcelonaEls atacs de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant el míting de Podem ahir a Madrid han indignat Ciutadans. El cap de llista per Barcelona, Juan Carlos Girauta, ha recuperat l'espantall d'ETA per carregar contra Podem i la mateixa Colau. Després que l'alcaldessa el titllés ahir de "rata que abandona el vaixell" per haver canviat el PP per Ciutadans, Girauta ha justificat la seva presència a les llistes populars a Girona els anys 2003 i 2004 com una mostra de suport a un partit que aleshores veia com el seus regidors eren "assassinats pels amics d'aquells amb qui Podem es presenta ara per Navarra al Senat", en al·lusió a Bildu. "Mentre uns són al costat dels amics dels assassins, nosaltres érem amb els assassinats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa a l'agència Efe, Girauta ha criticat durament l'alcaldessa de Barcelona, a qui ha definit com "una persona sense estudis que ha viscut sempre de les subvencions públiques". El cap de llista de Ciutadans per Barcelona ha lamentat que quan s'arriba al punt d'anomenar "rata" l'adversari polític "s'acaba la política democràtica". També ha respost al fet que Colau arribés a dir "renti’s la boca, senyor Rivera, abans de cridar 'Sí que es pot!'". "Suposo que Obama li va demanar permís a Colau per utilitzar el 'Yes we can'", ha ironitzat.

Davant la remuntada de Podem que demostren les enquestes, Ciutadans ha incrementat la pressió sobre el partit de Pablo Iglesias. Tot i destacar que el líder de Podem –amb qui Girauta ha coincidit al Parlament Europeu– és "molt més respectuós" que Colau, ha assegurat que molts dels seus discursos a Brussel·les eren "aplaudits amb entusiasme" per la presidenta del Front Nacional, Marine Lepen. "El discurs antieuropeu i proteccionista agrada als populistes de tota mena", ha opinat. Malgrat els seus atacs a Podem i a Colau, Girauta ha assegurat que el seu partit no entrarà "en el llenguatge guerracivilista".

Federalista en el "bon sentit"

A la tarda, en un dinar al Círculo Ecuestre de Barcelona, Girauta ha continuat amb els atacs a Colau. Primer quan s'ha referit als manifestants de la PAH que avui s'han manifestat davant les seus de PP, PSOE i C's com a "els enviats de Colau". Després quan ha acusat l'alcaldessa d'estar "obsessionada amb arruïnar Barcelona" perjudicant el turisme i el comerç i beneficiant la proliferació del top manta. A més, a preguntes de Miguel Durán -que va ser cap de llista del partit taronja quan el 2009 es va presentar a les eleccions europees de la mà de la formació d'ultradreta i euroescèptica Libertas- ha avisat que "qui vulgui que governi Mariano Rajoy ha de votar Mariano Rajoy" perquè Ciutadans no el farà president.

Girauta ha insistit en el model d'estat que defensa el seu partit i que ell ha definit com a federal "en el bon sentit". Així, ha carregat contra la proposta del PSOE, i ha recordat que el que promou el seu partit és suprimir l'article 150 de la Constitució -que obre la porta a noves cessions de competències- i que es defineixi per llei quines competències són exclusives de l'estat i quines són compartides o exclusives de les autonomies.

stats